Foto: TT

Så ska nyanlända barn få smak för nya språket

Uppdaterad
Publicerad

Vägen till det nya språket ska gå genom maten i ett nytt halländskt projekt för nyanländ barn. Nu skjuter Allmäna arvsfonden till 1,8 miljoner kronor.

Världens bästa smaker kallas det, projektet som Hushållningssällskapet i Halland planerar att starta strax efter nyår nästa år.

Det handlar om mat och kulturer. Men också om språk. Nyanlända barn i åldern sex till tio år får undersöka och beskriva mat och kulturer från olika länder och på köpet ska de lära sig mer om det svenska språket.

– Omman kommer från ett annat land är det viktigt att både lära om densvenska kulturen och andras. Då kan man också känna igen den egnakulturen. ”Åh, det där känner jag igen från mitt hemland”, typ. Detblir också ett sätt att öva språket och att läsa svenska, säger Martina Jönsson, Hushållningssällskapets matkonsulent i Halland.

Väntat ett år

I veckan sa Kammarkollegiet ja till att stödja projektet med 1,8 miljoner kronor ur Allmäna arvsfonden.

– Det är fruktansvärt roligt att fådet här beskedet, jag lämnade in ansökan för ett år sedan och hargått och väntat, säger Martina Jönsson.

Från Högskolan i Kristianstad kommer en forskareockså att följa projektet för att skriva en vetenskaplig artikel.

Smoothie med många smaker

Och Martina Jönsson tror att det inte bara blir de nyanlända barnen som kommer lära sig något.

– Vi kommer också att lära av dem. De kommer att få dela med sig av sin matkultur och vi kommeratt ha mycket nytta av det. Barnen kommer säkert med nyakombinationer av smaker och kryddor. En smoothie till exempelkanske kan smaka helt annorlunda. Vi har jättemycket att lära av debarnen, och av deras matkultur, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.