Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per Arbin är näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Halmstad och Caroline Bengtsson är cityledare på Halmstad City. Foto: Elin Schwartz/SVT

Så slår coronapandemin mot halländska stadskärnor

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har slagit hårt mot handeln i stadskärnorna i Varberg, Falkenberg och Halmstad. Det visar en ny rapport som Handelns utredningsinstitut, HUI, tagit fram på uppdrag av Halmstad City och Fastighetsägarna Halmstad, där man har gjort en prognos för första halvåret 2020 genom att studera besöksutvecklingen.

På shoppinggatan Köpmansgatan i Halmstad gapar flera affärslokaler tomma. Några med lappar på fönstren om att butiken slagit igen eller att lokalen uthyres. En tidigare leksaksaffär har skyltar kvar på fasaden men i lokalen hålls istället en tillfällig konstutställning. 

– Det är inte såhär vi vill att det ska vara på vår paradgata, säger Caroline Bengtsson från Halmstad City, organisationen som samlar företagare i centrum.

Dykande omsättning

Att butiker i de centrala stadskärnorna slog igen inträffade redan innan Coronapandemin, men under första halvåret 2020 visar HUIs prognos att omsättningen i Falkenbergs, Varbergs och Halmstads stadskärnor minskat med uppemot 20 procent.

Prognosen baseras på dels hur branscherna har påverkats på nationellt plan, dels lokala mätningar på hur människor rört sig i de undersökta stadskärnorna under perioden.

– Vi kombinerar branschsiffrorna med Telias crowdsiffror som visar mobiltrafiken, säger Saga Bowallius, analytikter på Handels utredningsinstitut.

Även Kungsbacka ingår i studien men där har siffrorna ännu inte offentliggjorts.

I klippet ser du hur Halmstads stadskärna påverkats av coronapandemin och av trenden att handla mer online , i köpcenter och mindre i innerstäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet