I klippet berättar Magdalena Johansson, vd Almi Halland, hur företagare kan göra för att öka mångfalden. Foto: SVT/TT

Så vanligt är det med utländsk bakgrund i bolagens styrelserum

Publicerad

21 procent av företagen har personer med utländsk bakgrund i styrelsen visar en ny kartläggning. Och i Halland ligger företagen under rikssnittet, med endast 14 procent.

– Vi ser mer och mer forskning som visar att mångfald i styrelsen skapar lönsamhet, säger Magdalena Johansson, vd Almi Halland.

Sedan 2013 mäter statliga bolaget Almi Företagspartner könsfördelningen i svenska företagsstyrelser. Från och med i år görs också kartläggning på hur vanligt det är med styrelseledamöter med utländsk bakgrund.

Resultatet visar att 14 procent av de kartlagda företagen i Halland har minst en styrelseledamot med utländsk bakgrund. Det är lägre än rikssnittet där vart femte bolag har en eller flera personer med utländsk bakgrund i styrelserummet.

Både rikssiffrorna och Hallandssiffror visar att andelen har ökat något under en femårsperiod fram till 2018 – Halland med två procentenheter och i riket med tre procentenheter.

I klippet berättar Magdalena Johansson, vd Almi Halland, hur företagare kan göra för att öka mångfalden.

Så gjordes kartläggningen

  • Almis kartläggning baseras på Bolagsverkets styrelsedata och SCB:s senast tillgängliga statistik från 2018. 
  • I kartläggningen ingår bolag med en omsättning på minst 5 miljoner kronor eller minst fem anställda.
  • Enligt SCB:s definition är en person med utländskt ursprung en person som är född i utlandet eller född i Sverige med två utländska föräldrar.

Så vanligt är det med utländsk bakgrund i styrelserummen – län för län

Riket: 21%

Blekinge: 10%

Dalarna: 12%

Gotland: 9%

Gävleborg: 11%

Halland: 14%

Jämtland: 8%

Jönköping: 14%

Kalmar: 11%

Kronoberg: 13%

Norrbotten: 12%

Skåne: 20%

Stockholm: 32%

Södermanland: 19%

Uppsala: 21%

Värmland: 12%

Västerbotten: 11%

Västernorrland: 10%

Västra Götaland: 18%

Örebro: 18%

Östergötland: 18%

  • I kartläggningen ingår bolag med en omsättning på minst 5 miljoner kronor och/eller minst fem anställda. Siffrorna visar andel bolag med minst en styrelseledamot med utländsk bakgrund.
  • Enligt SCB:s definition är en person med utländskt ursprung en person som är född i utlandet eller född i Sverige med två utländska föräldrar.
  • Kartläggningen är gjord av Almi Företagspartner  och baseras på Bolagsverkets styrelsedata och SCB:s senast tillgängliga statistik från 2018. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.