Ringhals 1 är byggnaden till vänster.

”Såg en spricka i bränslestaven”

Uppdaterad
Publicerad

Det var troligtvis en spricka från en tidigare skada som gjorde att en bränslestav på Ringhals kärnkraftverk gick mitt itu vid en inspektion igår. Planeringen för att ta hand om den skadade staven pågår för fullt.

I januari förra året upptäcktes en skada på en av de ungefär 100 000 bränsletstavar som sitter i reaktor fyra på ringhals. reaktorn stängdes av och staven togs ur och sattes i en bassäng i en byggnad intill. Det är i bränslestavarna som själva kärnreaktionen sker och radioaktiviteten i dem är mycket hög. Därför väntade man till nu med att börja undersöka skadan med hjälp av kameror och robotar.

– När man gjorde den här kameraundersökningen såg man en spricka på bränslestaven. I själva undersökningen för man staven upp och ner förbi en kamera och när man för tredje eller fjärde gången vred den för att få ytterliggare en vinkel så lossnade den, säger Krister Svahn, presschef på Ringhals.

Läs också: Bruten bränslestav på Ringhals

Två tredjedelar av staven föll ned i en uppsamlingsbehållare och en tredjedel sitter kvar i undersökningsverktyget.

Mycket ovanligt

– Att stavar skadas i hanteringen har hänt förr men det är längesedan. Jag tror på 70-talet i Sverige och på 90-talet i Tyskland men det är uppgifter vi har fått från leverantören av stavarna, säger Krister Svahn.

Själva olyckan ska inte ha inneburit någon fara, varken för personal eller allmänhet. Under dagen har man på Ringhals jobbat med hur man ska hantera den trasiga staven som nu transporteras till ett labratorium i Studsvik där man ska försöka ta reda på hur den skadades från första början.

 – Den tekniska lösningen blir att placera stavarna i ett specialbyggt fack så att man ska kunna utföra transporten säkert, tryggt och enligt alla instruktioner, säger Krister Svahn.

Vad kostnaden för olyckan blir är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.