Cigaretter. Foto: TT

Sålde olagliga cigaretter i Halmstadbutik – döms

Publicerad

En man och en kvinna döms nu vid Halmstad tingsrätt för att ha lagrat olagliga cigaretter i sin butik. Mannen döms även för olovlig tobaksförsäljning. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter för paret.

Det var i november 2016 som polisen tillsammans med kommunen och Skatteverket gjorde en tillsynskontroll i butiken. Då hittades 191 cigarettlimpor och ett tjugotal lösa paket cigaretter i butiken. Det var punktskattepliktiga tobaksvaror som har varit föremål för brott, enligt skattebrottslagen. Vissa av dem hade dessutom felaktig hälsovarning på paketet.

Fanns i och bakom kassan

Den 42-åriga kvinnan har uppgett i förhör att hon någon gång under 2015 köpte cigaretterna av en försäljare som dök upp i butiken. Försäljaren försvann sen spårlöst och hon fick vare sig något kvitto eller faktura. Cigaretterna blev sedan liggande på lagret.

Kvinnans 56-åriga make övertog driften av butiken i februari 2016. När tillsynen gjordes hittades felmärkta cigaretter och cigarrer som saknade hälsovarning i och bakom kassan.

Både mannen och kvinnan döms nu för olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Mannen döms även för olovlig tobaksförsäljning, då han haft tobaksvarorna till försäljning utan att först anmält det till Halmstad kommun.

Får samma straff

Både mannen och kvinnan nekar till brott. Kvinnan menar att hon inte haft kännedom om huruvida cigaretterna varit korrekta eller inte.

Påföljden blir villkorlig dom och 60 dagsböter à 50 kronor för både mannen och kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.