Fram och baksida på det extremt sällsynta silvermyntet som gjorde succé på Hallands Auktionsverk. Foto: TT

Sällsynt mynt gav klirr i kassan

Uppdaterad
Publicerad

På Hallands Auktionsverk i Halmstad har ett silvermynt sålts för hela 531.000 kronor, utan tvekan mer än de två daler det ursprungligen var värt.

Myntet är från kung Karl XI:s regeringstid 1674 och Auktionsverket i Halmstad hade hoppats på ett pris mellan 200.000 och 300.000 kronor. Men det ombud åt en köpare som var på plats i salen och de fyra budgivare som var med på telefon trissade snabbt upp priset till 425.000 kronor. Plus provision till Hallands Auktionsverk.

– Det här jobbet är inte alltid så glamoröst men ibland dyker det upp föremål som gör livet värt att leva. Det här är fantastiskt, säger auktionsförrättaren Martin Laurell till SVT Nyheter Halland.

”Oerhört spännande”

Det är ett så kallat besittningsmynt, ett som är präglat i ett område som tillhörde Sverige under stormaktstiden men i dag är del av ett annat land. I det här fallet kommer myntet från Bremen-Verden.

– Mynt är en väldigt bra skildring av samtiden. Det är ju gjort i en del av Tyskland som då tillhörde Sverige, så det är en oerhört spännande del av Sveriges historia, säger Martin Laurell.

Högst fem kända exemplar

Myntet betecknas som extremt sällsynt, det finns högst fem kända exemplar. Vinnaren i budgivningen blev den okände köpare som hade ett ombud på plats i Halmstad.

Det andra exemplaret som Martin Laurell känner till finns på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm. Silvermyntet som gick under klubban i Halmstad på torsdagskvällen kom från en avliden samlare i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer