Foto: Hans Peter DahlgrenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sällsynta delfiner hittades döda

Uppdaterad
Publicerad

Strimmiga delfiner hittades för första gången någonsin i Sverige. En privatperson försökte rädda en av delfinerna men förgäves.

Delfinerna upptäcktes på Onsala-halvön i Kungsbacka kommun i helgen. Enligt biologen Anders M Nilsson på Göteborgs Naturhistoriska museum är det första gången någonsin som strimmiga delfiner dykt upp i direkt anslutning till den svenska kusten. Detta ska inte tillhöra deras utbredningsområde.

– Det är oklart varför djuren har dött. Det finns inga synliga skador och de verkar vara i gott hull,  säger Anders M Nilsson till SVT Nyheter Halland.

– Det fanns varken nät- eller propellerskador på kropparna. Det är lite av ett mysterium, säger han till TT.

Delfinkompisen följde efter

Privatpersonen som hittade djuren försökte hjälpa ut den delfin som fortfarande gav livstecken ifrån sig. Man försökte dra ut den till djupare vatten men delfinen tog sig inåt land igen.

– Det är mycket sällskapliga djur och om ett djur är sjukt och drar sig upp på land så följer kompisen med och lämnar inte den sjuke, då dör båda, säger Anders M Nilsson.

Obduceras i Stockholm

Den strimmiga delfinen hör hemma i val-familjen och beteckans som en tandval. Nu ska de båda delfinerna skickas till Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm som tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt ska obducera djuren.

– Förhoppningsvis får vi svar på varför djuren dog, säger Anders M Nilsson.

– Normalt ska de finnas i tropiska och tempererade vatten. Man kan verkligen fundera över hur de hamnat här i februari. Kanske följde de efter ett fiskstim och kom på avvägar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer