Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Johan Weimenhög, projektansvarig för Kattegatt Syd, hur de hanterar konsekvenser för miljön som projektet för med sig. Foto: SVT/Vattenfall

Samråd inleds för vindkraftspark utanför Hallandskusten

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall planerar att bygga upp till 80 vindkraftverk, 25 kilometer utanför Falkenberg. Nu går projektet Kattegatt syd ut på samråd och myndigheter och allmänhet får tycka till om förslaget.

Området för den planerade vindkraftparken är 177 kvadratkilometer stort och ligger 25 kilometer utanför Falkenbergs kustlinje. Om parken får alla tillstånd är planen att den ska stå klar 2030.

I ett digitalt samråd bjuds nu myndigheter, särskilt berörda och allmänheten in för att tycka till om projektet. Vattenfall gör bedömningen att projektet kan komma att få betydande miljökonsekvenser.

Kan bli den största vindkraftsparken till havs

– Installationsmässigt är det den största vindkraftparken i Sverige men jag vill samtidigt påminna om att vi har två andra svenska havsbaserade vindkraftparker som har kommit längre i sin projektutveckling, och som det ser ut nu så kommer de före i tidsplanen.

Ytterligare tre vinkraftsparker planeras utmed västkusten, Stora Middelgrund, Kattegatt offshore och OX2. Vilka parker som slutligen får klartecken är idag oklart.

Vattenfall driver också havsprojektet som kallas Kriegers flak. Det ligger 30 kilometer söder om Trelleborg, utanför den svenska territorialgränsen men i den ekonomiska zonen mellan Sverige, Danmark och Tyskland.

I klippet ovan berättar Johan Weimenhög, projektansvarig för Kattegatt Syd, mer om projektet och samrådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer