Så kommer distansundervisningen se ut på de kommunala gymnasieskolorna i Halland. Foto: SVT

Så har kommunala gymnasier i länet infört distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen står det klart att samtliga kommuner i Halland har infört delvis distansundervisning för elever på gymnasiet. Man löser det genom att eleverna turas om att vara på plats, på så vis hoppas man minska trängseln.

Tidigare har Kungsbacka och Halmstad beslutat att bedriva en del av den kommunala gymnasieutbildningen på distans. Nu har även Laholm, Varberg och Falkenberg delvis gått över till distansundervisning. Så här ser det ut i de halländska kommunerna som återgått till distansundervisning.

Falkenberg

Omkring 200 gymnasieelever kommer få distansundervisning varje vecka. De som går andra och tredje året på samtliga högskoleförberedande program kommer få vara i skolan varannan vecka, och de som går på introduktionsprogrammen ska få distansundervisning två dagar i veckan. Beslutet gäller fram till jullovet. Övriga elever på skolan berörs inte av beslutet.

Halmstad

På Halmstad kommunala gymnasieskolor kommer årskurserna att turas om att studera hemifrån var tredje vecka. Detta berör de flesta gymnasieelever i kommunen, men för många elever som läser yrkesprogrammen kommer fortsätta ha sin undervisning på plats i skolan.

Kungsbacka

Eleverna i årskurs två och tre kommer varva distansundervisning med klassrumsundervisning och kommer turas om att vara i skolan varannan vecka. Eleverna i årskurs ett kommer inte att påverkas. I och med att färre elever kommer vara på plats i skolan blir det lättare att hålla avstånd.

– Vi får enklare att sprida ut stora klasser i fler lokaler, när inte alla elever är på plats samtidigt, säger Cynthia Runefjärd, förvaltningschef Gymnasium och arbetsmarknad i Kungsbacka kommun.

Laholm

För att minska trängseln i Osbecksgymnasiets lokaler har ett schema tagits fram där undervisning på plats kombineras med distansundervisning, detta med start måndagen den 23 november. Med ett rullande schema ska en tredjedel av eleverna få distansundervisning och plugga hemifrån. Eleverna har informerats om det tillfälliga schemat och enligt kommunen är det tydligt vilka dagar de är på plats och vilka dagar de är hemma.

– Förhoppningen är att detta beslut ska leda till minskad trängseln och skapa en miljö som minskar risken för smittspridning. Samtidigt tas hänsyn till både elevernas och lärarnas arbetsmiljö, säger Andreas Meimermondt, verksamhetschef för kultur och utveckling, i ett uttalande på kommunens hemsida.

Varberg

Tobias Ramstedt, gymnasiechef Varbergs kommun, berättar att man fram till jullovet inför delvis distansundervisning.

– Vi kommer att ha en årskurs i taget på distans. Vi hoppas att detta ska minska trängseln och samtidigt inte inskränka på elevernas undervisning för mycket, säger han.

De yrkestekniska programmen samt estetiska programmet kommer att vara mer på plats i skolan.

– Det är inte så lätt att lära ut till exempel svetsning på distans, konstaterar Tobias Ramstedt.

Hylte

Under hösten har man i Hylte lagt ett schema som innebär att drygt hälften av eleverna är på skolan under förmiddagen, och hälften är inne på skolan under eftermiddagen. Därutöver har åtgärder vidtagits som innebär att lärare streamar sina lektioner live, om elever inte har möjlighet att delta i undervisningen på grund av sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.