Trygghetsstrateg Therese Wallgren säger att de inte vidtagit några särskilda åtgärder i nuläget. Foto: SVT

Säpo gör orosanmälningar om halländska barn i Syrien

Publicerad

Säkerhetspolisen och polisen gör nu orosanmälningar gällande barn till IS-anhängare. Några av dem är barn från Halmstad som befinner sig i Syrien.

Halmstads kommun har fått information om att polisen och Säkerhetspolisen har gjort orosanmälningar gällande barn från Halmstad som befinner sig i Syrien. Kommunen vill inte uppge exakt hur många barn det handlar om men berättar att det är färre än tio. 

– Vad har de sagt om orosanmälningar är att de gör dem i förebyggande syfte, för att socialtjänsten ska kunna göra bedömningar av barns behov av stöd och skydd, säger Therese Wallgren, trygghetsstrateg i Halmstads kommun.

Ska ta del av kunskap

Enligt TT berättar Säpo att det handlar det både om barn som rest från Sverige och om barn som har fötts i områden som kontrollerats av terrorgruppen IS. 

Hur förbereder sig Halmstads kommun för att ta emot barnen?  

– Vi har blivit inbjudna till träffen (med Center mot våldsbejakande extremism, den 24 april, reds. Anm), det är en del förberedelserna för att vi ska ta del av den kunskap som finns internationellt, säger Therese Wallgren. – I övrigt jobbar vi enligt gängse rutiner när det görs en orosanmälan.

Från 60 till 80 barn 

I till exempel Stockholm har Sveriges Radio rapporterat om att man förbereder sig genom kontaktar mellan kommunen, psykiatrin och sjukvården för att man ska vara förberedda när barnen kommer, men ni vidtar inte några sådana särskilda åtgärder? 

– Nej, ingen speciell åtgärd, inte i dagsläget, med det inte sagt att vi inte kommer att göra det, säger Therese Wallgren. 

Även andra kommuner har fått uppgifter om att barn kan återvända, till exempel Stockholm, Malmö och Örebro. Hur många svenska barn som befinner sig i lägren är inte helt känt, enligt olika uppskattningar handlar det om 60 till 80 barn. Det är också oklart om eller när de kommer till Sverige.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer