Sara Wennerström och vinnarbröden. Foto: Stéphane Lombard, Eldrimner/Privat

Saras bröd tog tre guld i SM i mathantverk

Publicerad

I klassen bästa surdegsbröd kammade Sara Wennerström från Slöinge hem tre SM-guld.

– Det känns otroligt bra så klart, säger Sara Wennerström.

I veckan avgjordes SM i Mathantverk i Malmö, under en dag bedömdes över 450 produkter av 19 olika jurygrupper. En av de stora vinnarna är Sara Wennerström som driver ett stenugnsbageri i Slöinge. Hennes bröd tog tre guld i kategorin surdegsbröd.

– Det känns otroligt bra så klart, särskilt med tanke på att jag inte är utbildad bagare. Jag var hemmabagare från början och har bakat med surdeg. Det går om man vill, vi har jobbat hårt med rätt råvaror säger Sara Wennerström.

Vad är speciellt med bröden?

– Det som gör bröden speciella är vi använder rena råvaror utan tillsatser. Bröden bakas med surdeg utan jäst. Vi använder oss av tre sorter kulturspannmål: emmer, dinkel och svedjeråg. De äldre sorterna innehåller mer näring. Vi jäser bröden i två dygn och under den tiden utvecklas smakerna mer än om brödet jäser snabbt, säger Sara.

”Smakrik skorpa”

I klassen surdegsbröd med kulturspannmål vann det halländska lantbröd som fick mycket höga poäng av juryn som menar att det är ett bröd som andas yrkesstolthet samt hantverksskicklighet och som har allt; smak, härlig textur och doft.

För den som inte ätit bröden, hur skulle du beskriva dem?

– De har en kraftig smakrik skorpa med fin färg och ett segt innehåll som är saftigt och har en härlig struktur att tugga på. Det är många saker frigörs under processen. Vill man undvika gluten men ändå äta bröd ibland så är det har ett bra alternativ, säger Sara.

Surdegsbageriet vann också brons i kategorin småkakor, de vann med sina kolasnittar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.