Charlotte Heimer lider av smärta på grund av endometrios. Foto: SVT

Satsning på endometrios i halländsk vård

Publicerad

En av tio kvinnor lider av sjukdomen. Men få känner till den, ens inom vården. Nu satsar de halländska sjukhus på patienter med endometrios.

– Min smärta växlar mellan stickande, skärande, huggande. Det är intervallsmärtor och ett starkt molande, som stark mensvärk trots att jag inte har kvar någon livmoder kvar att ha ont i, säger Charlotte Heimer som lider av endometrios.

Hon är inte ensam. En av tio kvinnor i fertil ålder lider av den kroniska och ofta smärtsamma sjukdomen.

Bristfälligt kunskap i vården

Men Charlotte Heimer tycker att vårdens kunskap ofta är bristfällig och att det är svårt att få rätt hjälp.

– Det är tyvärr många, även ute i vården, som inte känner till endometrios. Läkare, barnmorskor och skolsköterska känner inte igen symptomen. Därför går ju många människor och är sjuka utan att veta om det, säger hon.

Specialister samordnar

Men nu ska drabbade kvinnor på bättre hjälp. Redan i våras startade ett specialistteam i Halmstad och nu finns det även ett i Varberg

– Vår roll är framför allt att samordna olika resurser. Vi får patienter presenterade för oss av gynekologer som tycker att en patient har många bekymmer som är svåra att adressera och behandla. Har man ont så här länge får man nästan alltid andra bekymmer som orsakas av smärtan i sig. Och kontakt med sjukgymnast, psykolog och kurator är sånt som vi ordnar, säger Magnus Lindahl, överläkare kvinnokliniken Halmstad.

Komma i kontakt

För att komma i kontakt med specialistteam ska man börja med att vända sig till vårdcentral eller kvinnoklinken för en första bedömning.

Charlotte Heimer välkomnar satsningen.

– När man får besked om en så här svår sjukdom med så här svåra symptom och tuffa behandlingar behöver man ett omhändertagande som ser till hela människan, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Endometrios

Mer i ämnet