Starta klippet för att höra Erik Hellsborn (SD) utveckla sitt resonemang om varför han anser att slöjan bör förbjudas för anställda inom Varbergs kommun. Foto: SVT

SD i Varberg vill förbjuda slöja för kommunanställda

Uppdaterad
Publicerad

Slöja och andra synliga religiösa symboler ska förbjudas för anställda i Varbergs kommun. Det föreslår Erik Hellsborn (SD) i en motion till kommunfullmäktige. Centerns Christofer Bergenblock motsätter sig förslaget och kallar det ”patetiskt och misogynt”.

Nyligen slog EU:s högsta juridiska instans fast att företag inom EU har rätt att förbjuda anställda att bära slöja. Nu föreslår kommunpolitikern Erik Hellsborg (SD) att Varbergs kommun borde införa ett sådant förbud.

Hellsborn menar att kommunens personal ska vara klädda neutralt, att slöjan är att betrakta som en religiös och politisk symbol som förtrycker kvinnor.

I klippet ser ni Erik Hellsborn (SD) berätta om motionen och Christofer Bergenblock (C) om varför han motsätter sig den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.