SD-politikern Bo Hofvander ska bland annat ha skrivit anonymt på den främlingsfientliga sajten Avpixlat att han önskade att S-riksdagsledamoten Veronica Palm skulle dö i ett terrorattentat. Foto: Bertil Enevåg Ericsson/TT

SD-politiker måste lämna partiet – skrev hatkommentarer på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Bo Hofvander som kandiderar för SD i Halmstad måste lämna partiet efter att ha spridit hatkommentarer på nätet. Det framgår efter att partiledaren Jimmie Åkessons pressades i frågan i SVT:s Morgonstudion.

– Vi är väldigt nära valet här, men vad jag förstår har vi ett par dagar på oss att dra tillbaka kandidaturer för den typen av personer, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

Expressen var först med att rapportera om att Bo Hofvander som kandiderar för SD i Halmstad, hade spridit hatkommentarer på nätet. Bland annat i valet 2014 önskade Hofvander att hans politiska motståndare, S-riksdagsledamoten Veronica Palm, skulle dö i ett terrordåd.

Han ska även ha uttryckt sig rasistiskt på den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

Val 2018 – #dinröst

– Det är ju sällsynt obegåvat och osmakligt, säger Jimmie Åkesson till SVT:s Morgonstudion.

Drar tillbaka kandidatur

Under onsdagsmorgonen berättar SD:s partiledare Jimmie Åkesson att man drar tillbaka Hofvanders kandidatur.

Är det rimligt att vara en del av partiet när man uttryckt sig på det sättet?

– Nej, det är det ju så klart inte.

Så det här är en person som inte får vara kvar?

– Ja, så är det ju. Vi är väldigt nära valet här, men vad jag förstår har vi ett par dagar på oss att dra tillbaka kandidaturer för den typen av personer som vi inte vill ha med, och det är tur att det här kommer fram före söndagen så vi slipper välja in dem i församlingen, säger Jimmie Åkesson.

I ett mail till SVT Nyheter bekräftar SD:s pressekreterare Christian Krappedal, Hofvanders avgång:

Bo Hofvander har dragit tillbaka sin kandidatur och lämnat partiet med omedelbar verkan. Delar man inte partiets ideologiska grund så ska man inte vara medlem hos oss.”

Tredje kandidaten som lämnar

Beskedet om att man drar tillbaka Bo Hofvanders kandidatur kommer dagen efter Expressens avslöjande om en annan SD-politiker som skrivit rasistiska och förnedrande kommentarer om Förintelsens offer. Han har sedan dess lämnat partiet och sin kandidatur till valet.

Under tisdagen drog även SD:s skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson tillbaka sin riksdagskandidatur inför valet. Det efter Aftonbladets avslöjande om att han låtit skattebetalarna stå för notan för flera resor och hotellvistelser.

”Trädde ur på grund av personliga skäl”

Men enligt Fabio Ishaq, ordförande för Sverigedemokraterna i Halmstad, drog Bo Hofvander tillbaka sin kandidatur redan för drygt tio dagar sedan.

Vad säger du om Hofvanders uttalanden?

– Jag kommenterar inte före detta medlemmar. Han finns inte i min medlemslista längre.

Varför drog han tillbaka kandidaturen?

– Han ville träda ur på grund av personliga skäl. Han är sjuk och orkar inte göra någonting politiskt, säger Fabio Ishaq.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet