En räv jagar ett rådjur vid ekodukten. Foto: TrafikverketVisa alla (4)
Visa alla (4)

Se djuren gå över ekodukten på E6 utanför Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Djuren har hittat vägen över ekodukten över E6 utanför Kungsbacka. Bron för djur, som varit igång ett år, betecknas av Trafikverket som en stor framgång och kan nu få betydelse för nya viltbroar som planeras runt om i landet.

Åtelkameror registrerar djurens rörelser och på filmen syns rådjur, dovhjort och enstaka älgar. Även rävar har synts på bild på jakt efter rådjur. På bron finns även bon för den hotade hasselmusen och hed- och ängsblommor har planterats för insektslivet. Men ekodukten är även ett besöksmål för människor.

– Vi ser folk på bilderna som cyklar mountainbike eller som promenerar med hunden över bron, berättar Mats Lindqvist, miljöexpert på trafikverket.

Hur det påverkar dom vilda djuren när människor sprider sina dofter på ekodukten vet han inte.

– Det mesta viltet är aktivt nattetid och vi vet inte om fler djur hade valt att gå över om inte människor besökt området, vi har inget att jämföra med, säger Mats Lindqvist som också berättar att vildsvinen är de enda djur som hittills varit skeptiska till att nyttja bron.

Har viltolyckorna i området minskat i och med ekodukten?

– Det är komplicerat att göra den bedömningen på så kort tid, men en viss minskning tycker vi oss se, säger Mats Lindqvist.

Flera åtgärder har gjorts för att minska viltolyckorna och det arbetet kommer att fortsätta utmed E6an norrut.

Flera viltbroar på gång

– Vi ska följa projektet i minst fem år och göra regelbundna undersökningar av djurliv och fauna på och kring bron, säger Mats Lindqvist.

 Intresset för bron är stort. Studiebesöken och föreläsningarna avlöser varandra.

– Det finns ett underskott på att planera in den här typen av viltpassager när vi bygger infrastruktur. Vi ligger långt efter övriga Europa, men nu är flera på gång i landet, säger Mats Lindqvist.

Fladdermusljud spelas in

Förutom kameror sitter även inspelningsapparatur uppe på bron för att spela in ljudet från fladdermöss. Det bor uppemot åtta arter fladdermöss i området kring ekodukten och nu vill forskarna undersöka om även fladdermöss blir hjälpa av att kunna passera över viadukten.

– Vissa arter är ganska lågflygande och då är det en stor fara för dem att passera en motorväg, berättar Mats Lindqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekodukten i Sandsjöbacka

Mer i ämnet