Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan berättar Angelica Augustsson och Sofia Westborg, på plats i Belgien, mer om hur de vidtar åtgärder för att smittan inte ska ta sig in på deras anläggningar. Foto: Privat

Ridsportprofilerna från Halland om rädslan för dödliga hästviruset

Uppdaterad
Publicerad

Efter utbrottet av det extremt smittsamma hästviruset EHV-1 i  Europa ökar oron bland hästägare. Möt två halländska hästsportprofiler som båda driver hästverksamheter i Belgien och påverkas av spridningen.

– Vi är extremt oroliga för att få in smittan, säger tidigare landslagsryttaren Angelica Augustsson från Onsala.

Ett stort utbrott av ekvint herpesvirus (EHV-1) har fått fäste på en tävlingsplats i Valencia, Spanien, och flera hästar har dött. Ungefär 600 hästar hann dock lämna tävlingsplatsen, och smittan har konstaterats bland annat i Belgien men också i Sverige.

Det internationella ridsportförbundet FEI har stoppat alla tävlingar i ett antal länder i Europa och även i Sverige har man beslutat att stoppa tävlingar fram till den 28 mars.

Angelica Augustsson från Onsala och Sofia Westborg från Varberg driver i dag två olika hästverksamheter i Belgien.

I videoklippet ser du dem berätta om hur de nu påverkas av spridningen och vilka åtgärder de tvingas vidta för att inte få in smittan på sina anläggningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer