Arkivbild. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Sex får döda efter ny vargattack i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Natten till onsdag ska sex får ha attackerats av varg i Karl Gustav-trakten i Varbergs kommun. Länsstyrelsen har nu skickat dna-prover för analys, för att se om det handlar om samma varg som tidigare varit i Halland.

Tre döda får och tre som var skadade och fick avlivas var vad en lantbrukare i Karl Gustav-trakten upptäckte efter natten till onsdag. Under onsdagen var länsstyrelsen på platsen och tog dna-prover från saliv, som nu har skickats på analys.

Den senaste tiden har flera vargattacker rapporterats från länet, den senaste natten till måndag.

– Vi tar proverna för att fastställa om det är samma individ som tidigare varit i Halland, men vi har också haft angrepp i Kronoberg, Jönköping och Skåne för den delen så det är alltid en fördel om vi kan fastställa om det är samma, säger Karin Valtinat, biträdande naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen i Halland.

Avvaktar besked om skyddsjakt

Provsvaren från de två senaste angreppen väntas i början av nästa vecka.

Karin Valtinat, biträdande naturvårdsdirektör på länsstyrelsen.

När det gäller frågan om skyddsjakt så avvaktar länsstyrelsen resultatet av dna-analysen.

– Om de handlar om samma individ ökar skälet till skyddsjakt, om det är två olika är det inte riktigt samma sak, säger Karin Valtinat.

P4 Halland var först med att rapportera om detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer