Sex personer flöt ut med vågorna i Mellbystrand

Publicerad

Inom loppet av en timme fick räddningstjänsten i Laholm rycka ut till stranden två gånger efter att personer förts med vågarna ut från land.

– Ge er inte ut i flytetyg när det blåser från land, uppmanar räddningsledare Pelle Pettersson.

Den första händelsen var vid tolvtiden på Kristi himmelfärdsdagen när två barn, båda under tio år, var ute med en gummibåt och drev allt längre ut från stranden. När de var flera hundra meter ut och inte kunde ta sig in till land, larmades räddningstjänsten samtidigt som vuxna hoppade i och försökta simma ut till undsättning.

När räddningstjänsten kom fram hade de också fått ta på det drivande flyttyget och börjat dra in dem mot land.

Gled ut i tvåmannabåt

Strax därefter kom nästa larm.

Då var det fyra strandbesökare i övre tonåren som hade tagit en tvåmannabåt de hittat på stranden och åkt ut på havet. Inte heller de lyckades för egen maskin att ta sig tillbaka till land.

Även där ingrep privatpersoner från stranden och simmade ut med livbojar till båten som då var mellan 200 och 300 meter ut till havs.

”Hoppa inte i vattnet”

Uppmaningen från räddningsledaren är tydlig.

– Ge er inte ut i något flytetyg på havet när det blåser från land. Framförallt inte små barn. Det går så otroligt fort i vinden. Det kan se lugnt ut från land, men när man kommer ut hundra meter kan det gå rejäl sjö, säger Pelle Pettersson.

Men om man ändå hamnar i den här situationen är rekommendationen att sitta kvar i båten.

– Hoppa inte i vattnet för att försöka simma, speciellt inte när det är så här kallt i vattnet som det fortfarande är. Om du sitter kvar i båten kan vi rätt lätt köra ut med båt och rädda dig istället, säger Pelle Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.