Problemet med de långa köerna hos Försäkringskassan ska lösas, menar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: Rebecka Haglund/SVT

Shekarabi: ”Förväntar mig att Försäkringskassan löser situationen”

Publicerad

För de föräldrar som söker omvårdnadsbidrag för första gången återstår fortfarande i snitt åtta månaders kötid. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) välkomnar reformen men menar att ansvaret för de återstående köerna ligger hos Försäkringskassan.

Onsdagens riksdagsbeslut gör att föräldrar som tidigare haft vårdbidrag och som hamnat i ett glapp i väntan på besked om den nya formen av bidrag, omvårdnadsbidraget, nu tillfälligt fortsätter får den gamla ersättningen.

Men de föräldrar som söker bidraget för första gången omfattas inte av beslutet och för dem väntar därför fortfarande i snitt åtta månaders kötid för att få besked om bidraget

Inspektionen för vård och omsorg har nyligen kritiserat både Försäkringskassan och regeringen för agerandet kring reformen.

Hör vad socialförsäkringminister Ardalan Shekarabi säger om det nya beslutet och om de fortsatt långa köerna hos Försäkringkassan, i klippet ovan.

Detta är omvårdnadsbidraget

  • Den 1 januari 2019 genomfördes en reform där vårdbidraget ersattes av omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning.
  • Omvårdnadsbidrag är ett bidrag som föräldrar kan få för omvårdnad och tillsyn som barnet behöver utöver vad som är vanligt för barn i samma ålder.
  • Som omvårdnad och tillsyn räknas till exempel särskild träning och praktisk hjälp i vardagen, till exempel vid måltider.
  • Även personer som kan likställas med föräldrar kan få bidraget.
  • Bidraget ges i fyra nivåer och ligger mellan cirka 2 400 kronor och 9 800 kronor i månaden före skatt.
  • Bidraget gäller barn som är under 19 år.
  • Till skillnad från det tidigare vårdbidraget delas bidraget upp i två där merkostnader ansöks separat. Nytt är också bland annat att två föräldrar kan få bidrag för samma barn.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.