Sjukhusanställd skrev ut morfin till påhittade personer – åtalas

Publicerad

En kvinna som varit anställd på sjukhuset i Varberg åtalas för att ha stulit morfin vid 20 tillfällen från sjukhuset.

Den åtalade kvinnan ska vid 20 tillfällen ha skrivit ut receptbelagd morfin till fiktiva och inneliggande patienter som hon sedan stulit.

Det var en kollega på sjukhuset som först anade oråd när hen märkte att en patient fått narkotika utskrivet utan att kollegan informerats om detta. När sjukhuset sedan kontrollerade händelsen visade det sig att patienten aldrig fått morfin.

Efter händelsen upptäcktes flera uttag med den nu åtalade kvinnans signatur som inte stämde med patientjournaler. Sjukhuset uppmärksammade därefter att kvinnan skrivit ut morfin till flera fiktiva patienter under 2018.

Avskedades efter händelserna

Kvinnan åtalas nu vid Varbergs tingsrätt för att vid 20 tillfällen stulit en ampull innehållande 10 mg morfin. Hon är även åtalad för ringa narkotikabrott, för att vid 17 tillfällen innehaft morfin.

Kvinnan erkänner stöld samt ringa narkotikabrott men kan inte säga vid hur många stöldtillfällen det rör sig om. Hon avskedades från sin anställning på sjukhuset efter att det hela uppdagats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.