Hallands sjukhus i Halmstad anmäler nu två händelser till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Foto: SVT

Sjukvårdsmiss anmäls till IVO

Publicerad

En patient vid sjukhuset i Halmstad hade kvar en venkateter i armen trots att den inte längre behövdes. Senare drabbades patienten av en blodpropp. Nu anmäler sjukhuset händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Hallands sjukhus i Halmstad anmäler nu två händelser till IVO enligt lex Maria.

Patient drabbades av blodpropp

Den ena anmälan handlar om en patient som hade en så kallad perifer venkateter i armen som inte togs bort, trots att den inte längre behövdes. En perifer venkateter är en tunn kateter som förs in i en ven och används för att ge en person exempelvis vätska eller läkemedel. Insticksstället blev inflammerat och patienten drabbades senare av en blodpropp. Följderna blev en långvarig behandling med blodförtunnande läkemedel.

– Det finns alltid en infektionsrisk när man har fått en sådan här kateter. Därför är det viktigt att vårdpersonalen regelbundet inspekterar katetern och tar bort den så snart den inte behövs. Det missade man här, säger chefläkare Birgitta Lagerqvist, i ett pressmeddelande.

Oövervakat fall orsakade hjärnblödning

Den andra händelsen som nu anmäls till IVO rör en svårt sjuk patient som tog sig över sänggrindarna flera gånger utan att någon personal fick i uppgift att övervaka hen. Det slutade med att personen föll så illa att hen drabbades av en hjärnblödning. Enligt sjukhuset finns det alltid en risk att oroliga patienter med många sjukdomar faller.

– När de här patienterna skrivs in på sjukhuset görs alltid en bedömning av risken för att patienten ska falla. Här hade man behövt vidta flera åtgärder för att förhindra att patienten föll, säger Birgitta Lagerqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer