Mats Persson, fastighetsansvarig, och Annika Gripencreutz, säkerhetssamordnare, är oroliga att någon skadar sig om problemen fortsätter. Foto: SVT

Skadegörelse på skoltak – ett återkommande problem

Publicerad

Att ungdomar tar sig upp på skolors tak och förstör eller skräpar ner är ett återkommande problem i Falkenbergs kommun. Nu ser ansvariga över vad som kan göras för att stoppa de farliga upptågen.

– Vi tror att man klättrar upp och sedan tar sig ner via de brandstegar som kan fällas ut, säger Annika Gripencreutz, säkerhetssamordnare i Falkenbergs kommun.

Enligt Mats Persson, fastighetsansvarig på Falkenbergs kommun, förekommer skadegörelsen på flera skolor. Mestadels på våren och i tiden runt skolavslutningen.

– Det är Hjortsbergsskolan och Fajansskolan som har sådana här stegar, säger han.

Återkommande händelser

Problemen har pågått i flera år och på Hjortsbergsskolan har det till och med förekommit eldning på taket. Kostnaderna för skadegörelsen uppgår till tusentals kronor årligen.

– Jag är väldigt orolig över att de ska trilla ner. De skador som de orsakar på fastigheten är en sak men jag vill inte att de skadar sig, säger Annika Gripencreutz.

Händelserna oroar även elever på Hjortsbergsskolan.

– Det känns jobbigt att de går på skolans egendom när man själv ska gå här, säger fjärdeklassaren Ted Nilsson.

Klasskompisen Lukas Pihlblad instämmer.

– Jag tycker att det är dåligt för det finns risk att de ramlar och dör. Sedan tycker jag att det är fel mot skolan, om något händer är det skolan som får betala och inte dem, säger han.

Vassa hajtänder i hängrännor

Flera åtgärder har vidtagits. Bland annat har så kallade hajtänder, räfflad plåt, satts upp i hängrännorna runt skolan men det har inte hjälpt.

Därför har kommunen nu gett en konsultfirma i uppdrag att ta fram förslag på lösningar. Ett exempel kan vara att byta ut brandstegarna mot spiraltrappor med dörrar som är öppna under verksamhetstid och är kopplade till larmet.

– Jag skulle önska att vi fick en reaktion från hela samhället. Från vuxna, föräldrar, släkt och vänner så att alla tar ett gemensamt ansvar och säger att detta inte är ok, säger Annika Gripencreutz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.