Foto: SVT

Skatehallen blir integrationsbräda

Publicerad

Halmstad skateboardklubb startar träningar för unga flyktingar – som en del i att hjälpa till och locka till skratt.

De flesta av killarna har aldrig stått på en skateboard innan. Ändå står de högt upp på ramperna och verkar knappt tveka innan de kastar sig ut. När SVT Nyheter Halland besöker Halmstad Skatebaordklubbs innehall har de flesta inte ens åkt en timme.

Foudi Halabi är 16 år och har varit i Halmstad i knappt ett och ett halv år. Han har åkt någon gång tidigare – men det var länge sedan.

– Man måste ramla om man vill träna på det här, säger han.

Men du är aldrig rädd för att slå dig?

– Jag kan vara orolig, men jag vill lära mig.

”Härligt att se dem skratta”

Tillsammand med fyra kompisar från ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar är de en del av ett integrationsprojekt som Halmstad skatboardklubb är intiativtagare till. Under hösten har klubben tagit emot tre olika grupper med unga.

– I första hand är det för att försöka hjälpa till, att låta de ha något som är roligt. Vi har ju anläggningen och utrustningen så det krävs inte så mycket av oss för att ge dem några timmar och det är väldigt väldigt roligt att se dem skratta, säger Henrik Cederlund som är ordförande i Halmstad Skateboardklubb.

Fler träningar under 2016

Det har varit en del språkförbistringar, men det mesta har löst sig med kroppsspråk och genom att fysiskt visa hur man ska göra. Nu har klubben också sökt och fått ta del av det integrationsstöd som Riksidrottsförbundet delar ut, vilket gör att klubben kan köpa in mer skydd och utrustning så att de kan ta emot fler unga och ordna mer regelbundna träningar under 2016.

– Då kan vi också marknadsföra det lite mer, hittlills har det bara varit killar som har varit här, men vi hoppas kunna nå tjejer också nästa år, säger Henrik Cederlund.

Vill fortsätta åka

På träningen hinner killarna också med att bara sitta och prata med tränarna, men de hittar också på nya saker på brädorna. I slutet av träningen hittas en ny stil på när killarna sittandes rullar ner för ramperna. Men Fouadi vill också lära sig att göra mer trick.

– Jag gillar att hoppa, men det funkar inte än, säger han.

Men du vill komma tillbaka?

– Ja, absolut, jag ska komma hit med mina vänner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer