Brandflyget upptäcker branden klockan 10:38. Foto: Privat Patrik Carlsson

Skogsbrand i Hallands inland upptäcktes av brandflyget

Uppdaterad
Publicerad

Halmstads räddningstjänst larmades på annandag påsk till en skogsbrand vid kommungränsen mot Falkenberg efter att brandflyg upptäckt eldsvådan.

– Det är extremt torrt just nu, säger ledningsoperatören Johan Wallin.

Branden upptäcktes i terrängen vid Lindhult och Holtastugan, på gränsen mellan Halmstads och Falkenbergs kommuner, vid 12.30 på annandag påsk. Den bedöms ha startat i torrt gräs och sedan spridit sig in i skogen.

– Vi har fyra enheter från Getinge och Halmstad  framme på platsen. Det är ett område på cirka 500 kvadratmeter som brinner, men vi har fått kontroll på det, sa räddningstjänstens ledningsoperatör Johan Wallin vid 13.30.

Släckningsarbetet pågick i cirka två timmar.

Brandflyg upptäckte skogsbranden på gränsen mellan Falkenbergs och Halmstads kommuner.

Brandflyget i gång

Det halländska brandflyget, som upptäckte branden, har varit i gång sedan början av påskveckan och cirkulerar nu fyra gånger per dag på slingor i både norra och södra länsdelarna.

Flygningarna utförs av FFK Frivilliga flygkåren på uppdrag av Länsstyrelsen.

Inget eldningsförbud – än

I nordvästra Skåne har eldningsförbud införts. Något sådant beslut finns ännu inte i Halland, men räddningstjänstens ledningsoperatör Johan Wallin uppmanar till stor försiktighet om du är ute i naturen.

– Det är extremt torrt just nu i de övre marklagren. Längre ner i marken är det fortfarande fuktigt, vilket minskar risken för att vi ska få några riktigt omfattande bränder som det ser ut i dagsläget, säger Johan Wallin.

I klippet nedan kan du se Kristoffer och Patrik som båda är med i Frivilliga Flygkåren, organisationen som räddningstjänsten tar hjälp av när brandrisken är hög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.