Skokedjan vill bli mer hållbara: öppnar skomakeri

Publicerad

Skostaden Varberg levererar nytillverkade skor på löpande band, men nu har en av skokedjorna öppnat ett skomakeri för att minska nykonsumtionen.

Redan på öppningsdagen hade den nyanställda skomakaren Laila Qvarnström fullt på sitt bord. Längst in i butiken har ett skomakeri installerats med maskiner som gått varma i flera generationer. 

Skomakeriet är en del av företagets satsningar på att förlänga livscykeln för deras produkter. 

– Vi har vant oss att kunna köpa nytt och slänga, men det fungerar inte i längden och det har kunderna blivit mer uppmärksamma på. Man tänker efter mer i dag innan man gör ett inköp, säger Sophie Arnesved, hållbarhetsansvarig på Scorett.

”Finns sätt att rädda skor”

Antalet skomakare i Sverige i dag är få, så när Laila Qvarnström hörde av sig till skokedjan om samarbete nappade de direkt.

– Det är många ungdomar som kommit fram och varit nyfikna, och som blir glada när dom inser att det finns sätt att rädda deras skor, säger Laila Qvarnström.

Någon konflikt mellan lönsamhet och hållbarhet tycker Sophie Arnesved inte att det finns.

– Vi är ett företag och vi måste ha en inkomst, men vi måste samtidigt ställa om. Vi ska satsa mer på tjänster och inte enbart nykonsumtion, säger hon.

I klippet ger Laila Qvarnström tips på hur du förlänger dina skors liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer