Målsättningen är att neddragningar inte ska drabba eleverna, enligt Hanna Netterberg (M), ordförande för förskole- och grundskolenämnden i Varberg. Foto: SVT ARKIV/ PRIVAT

Skolpolitiker vill hitta besparingar som inte drabbar eleverna

Publicerad

Grundskolan i Varberg tvingas dra ner kostnaderna med 13 miljoner kronor nästa år. Men målsättningen är att det inte ska drabba eleverna, lovar Hanna Netterberg (M), ordförande i förskole- och grundskolenämnden.

Samtliga halländska kommuner kan komma att spara in miljonbelopp på förskolan och grundskolan nästa år, visar SVT Nyheter Hallands kartläggning.

Målsättningen

I Varberg krävs effektiviseringar på 13 miljoner kronor inom skolsektorn 2020, enligt den styrande koalitionens budgetförslag. Året efter kan det krävas det dubbla.

– Målsättningen är att inte dra ner på resurser som ligger barn ochelever närmast, säger Hanna Netterberg (M), ordförande för förskole- och grundskolenämnden, i SVT:s intervju som du hör i klippet här ovanför.

Lärarförbundet oroas

Lärarförbundet i Varberg är oroliga att neddragningar ska leda till att skolan inte klarar av att leva upp till de krav som ställs på dem.

– Vi sitter i utvecklingssamtal med föräldrarna om att ”ditt barn ska få extra undervisning i en liten grupp”. Sen kan vi inte genomföra det för att vi inte har tillräckligt mycket personal, säger läraren Ingela Johansson i en intervju som du ser här:

Varbergslärare anser att resurserna är för knappa 

Så mycket föreslås sparas in på skolorna i Halland 2020

  • Halmstad: 30 mkr
  • Kungsbacka: 20 mkr
  • Laholm: 14 mkr
  • Varberg: 13 mkr
  • Falkenberg: 9 mkr
  • Hylte: 7 mkr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.