Foto: TT

Uppmaningen: Spara på vattnet i Falkenberg och Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Slösa inte på vattnet. Det är uppmaningen från det kommunala vattenbolaget VIVAB. Anledningen är att grundvattennivåerna är oroande låga.

– I allra värsta situationen kan det bli ett bevattningsförbud även här, säger Margareta Björksund-Tuominen, VD på VIVAB.

Tidigare i vår har SVT Nyheter Halland rapporterat om att Laholm och Halmstads kommun har gått ut med bevattningsförbud på grund av de låga grundvattennivåerna.

Riktigt så långt som ett förbud har inte Falkenberg och Varberg, men situationen är ändå oroande.

Vattenbrist

– Vi är i behov av regn. Det här är en ovan situation för oss. I allra värsta situationen kan det bli ett bevattningsförbud även här, säger Margareta Björksund-Tuominen, VD på VIVAB.

Värre i Falkenberg än i Varberg

Problemen med vattenförsörjningen har funnits i fler år. Även förra året gick VIVAB ut med uppmaningen att spara på vattnet.

– Vi har ett underskott i nederbörd och vi har haft låga mängder nederbörd i alla fall de senaste två åren, säger Margareta Björksund-Tuominen.

SE MER: Därför riskerar vattnet att ta slut

Något bevattningsförbud har dock inte varit aktuellt.

– Nej, vi har inte gått ut med något förbud de senaste 15 åren i alla fall. Men även om det regnar under den kommande tiden är nivåerna så låga att det tar många månader innan de blir normala igen, säger hon.

Använder mycket ytvatten

I Halmstad och Laholm är situationen värre för att man där är mer beroende av grundvatten.

– Vi har bättre förutsättningar i Falkenberg och Varberg. Vi använder ganska mycket ytvatten som vi har tillgång till från till exempel sjön Neden och Ätran, säger Margareta Björksund-Tuominen.

Snart kommer turisterna

Med den analkande sommaren över oss ser VIVAB en verklighet med fler besökare som behöver använda vatten. Därför ges en rad tips på hur du kan hjälpa till att spara på dropparna.

Några av dem är att ta en snabb dusch istället för att bada, att fylla diskmaskinen och att stänga av kranen när du borstar tänderna.

Så här hjälper du till att spara på vatten:

  • Samla regnvatten i tunna för bevattning i trädgården
  • Bevattna sparsamt med kanna, inte med vattenslang eller vattenspridare
  • Ta en snabb dusch istället för att bada
  • Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan de startas och använd eko-program
  • Diska aldrig under rinnande vatten, skölj disken i balja istället för under rinnande vatten
  • När du borstar tänderna eller rakar dig, stäng av kranen under tiden
  • Ställ en kanna med vatten i kylskåpet för att ha tillgång till kallt vatten, istället för att spola tills det blir kallt
  • Laga droppande kranar, rinnande toaletter och ha snålspolande munstycken
  • Tvätta aldrig bilen på gatan eller uppfarten, åk till en riktig biltvätt där vattnet renas och kanske till och med återanvänds. (Det är dessutom mycket bättre för miljön att tvätta på en riktig biltvätt eftersom fultvätten av bilen på gatan gör att miljöfarliga ämnen som oljerester och tungmetaller hamnar i våra sjöar och hav.)

Källa: VIVAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet