Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s meteorolog Nils Holmqvist förklarar väderläget. Foto: SVT/SMHI

SMHI varnar för stormbyar på Västkusten under torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för hårda vindar längs Västkusten under torsdagen. Tåg har ställts in och det finns risk för att nedfallna träd blockerar trafiken på mindre vägar.

– Ta det försiktigt och var vaksam, säger Patrik Sönnerstedt, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

En gul varning har utfärdats för Västkusten från mellersta Bohuslän till norra Skåne. Torsdagen kommer att vara blåsig med västliga stormbyar på 25-27 m/s. Vinden tilltar under dagen och väntas sedan avta sent under eftermiddagen med början i Bohuslän.

Det råder också gul varning för högt vattenstånd i Öresund och längs Hallandskusten i samband med det blåsiga vädret. Det kan innebära att lågt liggande kajer, bryggor, vägar eller byggnader översvämmas.

Träd kan blockera mindre vägar

Vindvarningen innebär bland annat risk för begränsad framkomlighet på grund av nedfallna träd.

– Det är alltid så när det blåser kraftigt att det kommer att falla träd. Framför allt mindre vägar kan det drabba och blockera fullständigt. Trafikverket kommer att åka ut och röja så fort man kan, men faller det mycket tar det tid innan det är framkomligt. Det är något man alltid ska vara beredd på. Har man otur faller det träd både framför och bakom bilen så att man bli inlåst, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Trafiken på flera tågsträckor har redan ställts in. Eventuellt kan fler sträckor komma att påverkas, enligt Katarina Wolffram.

Räddningstjänsten följer situationen

Även räddningstjänsten förväntar sig en blåsig dag och uppmanar till försiktighet i trafiken.

– Vi är väl informerade men tar inga åtgärder just nu. Vi följer situationen helt enkelt, säger Patrik Sönnerstedt, inre befäl.

Risk för strömavbrott

Elbolaget Ellevio, som äger elnät i bland annat norra Halland och Bohuslän, går ut med att beredskapen förstärks under torsdagen med fördubblat antal tekniker och montörer.

– Inga montörer skickas ut under pågående storm, men under eftermiddagen kan vi arbeta med omkopplingar för att förbigå eventuella fel i den mån det går. Så snart vinden mojnat och ljuset är tillräckligt börjar vi felavhjälpa nedblåsta träd och andra eventuella fel, säger Anders Ekberg, driftchef på Ellevio i ett pressmeddelande under torsdagsförmiddagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så rör sig vindbyarna under eftermiddagen och kvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer