I klippet berättar Maria Ryberg Mo, Region Hallands smittskyddsläkare, hur du ska göra med Halloweentraditionerna i år. Foto: Alexandra Nordwall/SVT

Smittskyddsläkaren: Ja till alternativt bus eller godis – nej till halloweenfest

Uppdaterad
Publicerad

Region Hallands smittskyddsläkare ser risk för ökad smittspridning efter höstlov och Halloween.

– Det är absolut en stor risk att det tar fart och sprids, och därför är det väldigt avgörande hur man beter sig nu och att alla hjälps åt att bromsa smittspridningen, säger Maria Ryberg Mo, Region Hallands smittskyddsläkare.

Starta klippet för att se smittskyddsläkaren berätta hur du kan göra Halloween och Allhelgonahelgen smittsäkert i år.

Hur kommer du att fira Halloween i år?

Nu stänger vi chatten för i dag. Tack för era svar!

Jenny • Vi kommer ha spökvandring för 7-åriga dottern och 9 inbjudna klasskompisar som hon regelbundet träffar. Promenad i mörkret med några läskiga och några utmanande uppdrag för barnen. Avslutas med att grilla marsmallows på lekplatsen och kanske någon läskig överraskning 👻.
Tror det blir minst lika kul för oss vuxna som är med. 😀

AM • Jag ’firar’ inte denna kommersiella ide’ alls i Sverige. Jag har bott och arbetat i Nordamerika när jag var yngre och då var det en annan sak. Dock tycker jag det är olustigt att festa över temat döden. Det går inte ihop med mina värderingar. I allhelgona tänder jag ett ljus för mina bortgångna anhöriga, jag har en speciell liten ljusbärare jag alltid använder då. Jag sätter ljuset i fönstret, så som man gjorde förr.
Jag tycker verkligen man ska tänka över hur bräckligt och skört livet är, det varar en kort stund, ta tillvara på det istället för att delta i olustiga köpfester som har döden som tema.

Anne • Vi firar enkelt: Har spökpyntat lite i 4- åringens rum och äter en trevlig middag i helgen. Sonen och jag har varit sjuka i några dagar så vi får göra det så trevligt vi kan här hemma med våra låga energinivåer. Ville gärna gå till kyrkogården och tända ljus, träffa vänner med familj och svärföräldrarna som vi planerat men det får vänta tills vi är helt symtomfria.

Mari • Fira? Nej tack! Låt dom hållas i Amerika med detta!!!

Chris • Låt oss slippa detta amerikanska påfund

Maria • Halloween är en amerikansk tradition , och inget jag firar. Som vanligt är det köpmännen som tjänar på det, med allt godis och kostymer.
Halloween ska inte förknippas med allhelgonahelgen då vi firar våra avlidna nära och kära.
Jag ska tända ljus för mänskligheten och fred på jorden.

Cissi • Dottern kommer bara knacka på hos sina kompisar i kvarteret som hon ändå umgås med, och vi kommer bara öppna för dom. Har köpt färdiga små godispåsar, inget lösgodis. Hemma ska vi pynta med lite läskigt pynt och äta avhuggna fingrar (korv) och grönt mos.
Allahelgona och Halloween är två olika högtider. Imorrn ska vi till kyrkogården och tända ljus.

Ulla • Har aldrig firat detta ståhej!

Olle • Nej fy fan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.