Mentorer från Högskolan i Halmstad hjälper unga flyktingar på Östergårdsskolan. Foto: SVT

Studenter hjälper unga flyktingar in i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Tolv studenter från Högskolan i Halmstad är mentorer åt unga flyktingar på Östergårdsskolan. De träffas några timmar i veckan under åtta månader och gör aktiviteter tillsammans.

Att gå på bio, spela fotboll, fika, dansa eller göra läxor med hjälp av en mentor kan snabba på integrationen i samhället avsevärt. Det visar projektet Näktergalen i Halmstad.

En av deltagarna, Mohamed Alhamidi, säger att det gick väldigt lätt för honom att vänja sig vid den nya miljön.

– Jag kommer från Syrien och hade många vänner där. Tack vare min mentor har jag skaffat många vänner även här i Halmstad. Han lär mig nya ord hela tiden och hjälper mig med mina läxor, säger Mohamed Alhamidi.

Effektivt projekt

I Halmstad är projektet Näktergalen som samordnas via Malmö Högskola, inne på sitt fjärde år. Det är första gången att deltar bara elever på en skola. Och projektet har redan visat sig vara effektivt.

– Vi märker att eleverna som är i projektet kommer ut i sin klass mycket snabbare och kommer in i flera ämnen ännu snabbare. Vi märker att måluppfyllelsen blir högre i ett tidigare skede. Förut tog processen mycket längre tid, säger Marie Andersson som är samordnade för flyktingar på Östergårdsskolan.

Ungdomar har möjlighet att skapa självkänsla och få en vuxen förebild i de studerande vid Högskolan, enligt Marie Andersson. Hon hoppas att ungdomarna också ska börja studera på högskolan senare.

Det behövs mer pengar

Det är Högskolan i Halmstad som driver projektet i samarbete med Halmstad kommun, region Halland och länsstyrelsen. För att driva Näktergalen vidare behövs det mer pengar, enligt projektledare Ewa Wictor.  

– Mentorer jobbar väldigt individuellt och det behövs ständigt mer pengar för att ordna olika aktiviteter. det handlar om kanske två, tre tusen kronor per månad.

I nuläget har 44 ungdomar varit med i projektet och 44 studenter har varit mentorer. Flera andra skolor i Halmstad vill också delta och planen är att starta projekt Näktergalen 5 till hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.