Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) och socialminister Lena Hallengren (S) om deras syn på vem som ska få ta del av kömiljarden. Foto: SVT

Socialminister Lena Hallengren (S) om kömiljarden i Halland

Publicerad

För att korta vårdköerna inför regeringen en uppdaterad kömiljard på 1,62 miljarder kronor. Men exakt hur den ska fördelas är ännu oklart. Regionstyrelsens ordförande anser att den halländska vården bör premieras.

Diskussionen kretsar kring huruvida kömiljarden ska vara en morot för vården, eller om pengarna ska läggas där köerna är som längst och de behövs som mest.

Regionstyrelsens ordförande Mikaela Walterssons (M) ståndpunkt är att kömiljarden ska bygga på prestation, och frammana bättre resultat inom verksamheten.

Oklar fördelning

Formerna för kömiljardens utformning är i dagsläget inte klara. I juni fattar riksdagen beslut om den nya kömiljarden, och först då kommer man kunna se hur pengarna ska fördelas.

Kommer Halland få ta del av pengarna?

– Det utgår jag från, säger socialminister Lena Hallengren (S).

I klippet ovan hör du socialministerns och regionstyrelsens ordförandens syn på kömiljarden.

Fakta: Kömiljarden

Visa
  • Regeringen inför en uppdaterad kömiljard på 1,62 miljarder kronor med syfte att korta vårdköerna.
  • Pengarna ska enligt förslaget få användas för utgifter för prestationsbundna statsbidrag till landstingen för att kontinuerligt arbeta för att korta köer och väntetider samt förbättra tillgängligheten i hälso- och sjukvården.

Källa: regeringen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer