Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Medborgare kan inte vara säker på att de får rätt hjälp av socialtjänsten, säger Heike Erkers, ordföranden för Akademikerförbundet SSR, efter att ha sett resultatet i socialsekreterarundersökningen. Foto: SVT

Socialsekreterare utsätts för hot i arbetet

Uppdaterad
Publicerad

Fler än var fjärde socialsekreterare har svårt att sova på grund av oro. Tre av tio har utsatts för våld eller hot de senaste två åren. Det visar Akademikerförbundets undersökning av arbetssituationen i Hallands, Kronobergs och Jönköpings län.

Det är femte gången som Akademikerförbundet SSR låtit genomföra socialsekreterarundersökningen med över tvåtusen intervjuade socialsekreterare.

221 av dem är verksamma inom länen Kronoberg, Halland och Jönköping. Inom den gruppen anser 70 procent av de har en hög arbetsbelastning.

Allvarliga signaler

Tre av tio har under den senaste tvåårsperioden också blivit utsatta för hot och våld och var fjärde socialsekreterare har svårt att sova på grund av oro minst en gång i veckan.

– Undersökningens resultat pekar på samma allvarliga signaler som jag får höra från våra medlemmar. De som arbetar med ekonomiskt bistånd upplever en högre arbetsbelastning till följd av att Arbetsförmedlingen drar ner på sin verksamhet, säger Sara Tuovila Larsson, socialsekreterare och fackligt aktiv i Halmstad, i ett pressmeddelande Akademikerförbundet SSR.

Inte klarar kvaliteten

Var tredje socialsekrterare i de här tre länen upplever att arbetssituationen i deras kommun innebär att de inte klarar kvaliteten och rättssäkerheten enlighet socialtjänstlagens intentioner.

Se Sara Tuovila Larsson, socialsekreterare i Halmstad, kommentera undersökningen:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara Tuovila Larsson, socialsekreterare i Halmstads kommun, om socialsekreterarundersökningen Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer