En anställd vid LV6 i Halmstad straffas med löneavdrag. Foto: TT

Soldat straffas för sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

En anställd vid luftvärnsregementet Lv 6 i Halmstad har uttalat sexuella anspelningar och tafsat på kvinnliga rekryter. Nu straffas han med löneavdrag.

Försvarsmaktens personalansvarsnämnd beslutar att en anställd vid Lv 6 i Halmstad ska straffas med löneavdrag med 25 procent av daglönen i 15 dagar. Anledningen är att flera kvinnliga rekryter har uppgett att soldaten trakasserat dem sexuellt.

LÄS MER: Soldat anmäld för sexuella trakasserier

Sexuella anspelningar

Enligt den utredning som Försvarsmakten har gjort framgår att soldaten har gett främst kvinnliga rekryter kommentarer som strider mot Försvarsmaktens värdegrund och som kan uppfattas som sexuell anspelning. Han har även vid flera tillfällen ovälkommet berört flera rekryter, bland annat ska han ha nypt en kvinna i rumpan.

Säger sig inte minnas

Soldaten själv ska i samtal ha sagt att att han har svårt att minnas det som angetts, men medger att han kan ha sagt någon av kommentarerna som ett skämt.

Förutom löneavdrag har soldaten även fått byta arbetsuppgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer