Armin Mangafic. Foto: Privat/TT

Solsemestern blev en mardröm – allvarligt skadad utan försäkring

Uppdaterad
Publicerad

För Armin Mangafic från Halmstad blev solsemestern i Turkiet en mardröm. Just nu ligger hans 23-åriga vän nedsövd med en fraktur på ryggraden på ett sjukhus i Alanya. Han saknar försäkring och om vänner och anhöriga inte lyckas få ihop 350.000 kronor får han ingen operation.

Vid lunchtid på tisdagen dök Armin Mangafics vän ner i vattnet på Kleopatra beach i Alanya. Han kom aldrig upp.

Istället flöt han upp till ytan, livlös.

– Det var helt fruktansvärt, jag är fortfarande i chock och kan inte fatta att det här händer, säger Armin när SVT Nyheter Halland talar med honom på telefon på tisdagskvällen.

Vännen fördes i ilfart till sjukhuset i Alanya där det snabbt konstaterades att han hade en fraktur på ryggraden. Han saknar hemförsäkring och har heller ingen annan försäkring. Eftersom han befinner sig utanför EU måste han därför betala operationen själv. 15.000 euro för utrustning och material och ytterligare 35.000 euro för själva operationen.

– Läkarna säger att det är en komplicerad operation, det är därför det är så dyrt. Med hjälp av vänner har vi lyckats få ihop pengarna till utrustningen, men inte resten, säger Armin.

Hemtransport ännu dyrare

Läkarna vill operera så snart som möjligt när vännens tillstånd blivit tillräckligt stabilt. I nuläget ligger han nedsövd för att han inte ska röra sig för mycket och därmed riskera att förvärra skadorna. Men om pengarna inte finns görs inte operationen. En hemtransport blir ännu dyrare, och bedöms dessutom som för riskabel.

– Hade tillståndet varit livshotande hade han haft rätt till operation. Men läkarna bedömer att han överlever utan operationen, däremot kommer han bli totalförlamad om han inte opereras.

På SOS International bekräftar man på tisdagskvällen det vännerna i Alanya fått erfara: Har man ingen försäkring får man heller ingen ekonomisk hjälp.

”Den hårda verkligheten”

– Vi har liksom ingen kassa att bara ta ur, tyvärr är det den hårda verkligheten. Det enda vi kan rekommendera är att kontakta svenska ambassaden i området. Ibland kan UD vara behjälpliga, säger personal på SOS International till SVT Nyheter Halland.

Hade samma sak inträffat inom EU hade Armins vän haft rätt till sjukvård på offentliga sjukhus, även om han saknat försäkring.

Insamling på sociala medier

Armin Mangafic har varit i kontakt med svenska ambassaden. Men de kunde inte bistå enligt honom.

Nu ska Armin och hans vän Ammar Salman Kadhim, som numera studerar ihop i Karlstad, försöka starta en insamling på sociala medier. Det var de två som befann sig på semestern ihop tillsammans med den nu skadade mannen som är hemmahörande på annan ort.

– Han är bara 23 år. Bara tanken på att han ska behöva sitta i rullstol resten av livet känns fruktansvärt. Precis innan det här hände pratade vi om att det här var den bästa semestern någonsin. Och så hände det här. Jag kan inte fatta det, säger Armin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.