Tusentals frivilliga ställde upp och många anställda inom räddningstjänsten avbröt frivilligt sina sommarsemestrar för att hjälpa till vid sommarens skogsbränder runt om i Sverige.
- Vi lämnade våra familjer hemma och åkte för att hjälpa där det behövdes utan att tveka. Jag är osäker på om det kommer ske lika naturligt nästa gång eller om brandmännen blir mer eftertänksamma efter detta, säger Roland Davidsson från Laholm.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, var de som samordnade kampen mot bränderna som härjade runt om i Sverige under sommaren. Nu har de skickat ut ett brev där de flaggar om att de som ingår i deras frivilligpool kan komma att få förmånsbeskatta, rapporterar Aftonbladet.
”Detta är tröttsamt”
Detta för att ha sovit i skolor, tält och för att de fått gratis mat för sitt arbete. Roland Davidsson är 70 år och deltids brandman från räddningstjänsten i Laholm som arbete frivilligt. Han var styrkeledare för fem brandmän från Sverige och elva från Danmark som bekämpade bränder vid Färila i Ljusdals kommun.
– Vi åkte dit, jobbade 18 timmar om dygnet. Jag fick själv fram en madrass då det inte fanns någon över. Hemvärnet kom med mat ut till oss i skogen som vi då åt på plats, det var inte direkt så att vi åt på restaurang, säger Roland Davidsson.
MSB menar att de följer lagstiftningen och påpekar att många förmåner är avdragsgilla.
– Jag undrar hur de kommer bli för de utländska brandmännen som bekämpade våra eldar. Detta är tröttsamt, säger Roland Davidsson.