Sommarkul erbjuder gratis aktiviteter för alla barn, 5–13 år gamla, i Oskarström med omnejd. Foto: Sommarkul

Sommarkul i Oskarström nominerat till Ullbagge

Publicerad

Sommarlovet kan vara alldeles dötrist men Sommarkul ser till att åtminstone en vecka fylls av roligheter. Nu kan tonåringarna bakom aktiviteten få pris igen.

Redan 2017 fick Sommarkul i Oskarström och personerna bakom aktiviteten Halmstads eldsjälspris och i mars priset Ung Landsbyggare.

Arbana Kadriu och Isabella Mezei är 16 respektive 17 år men har drivit Sommarkul i över fem år.

Arbana Kadriu och Isabella Mezei är personerna bakom Sommarkul som nominerats till Ullbaggen. Foto: Sommarkul

– Vi var elva år, bodde i ett lägenhetsområde och satt på lekplatsen och hade inte mycket att göra. Så såg vi några andra barn och tänkte ”vi drar igång något”, säger Arbana Kadriu som om det vore den självklaraste saken i världen.

Detta något kallar de alltså Sommarkul och är en årligen återkommande aktivitetsvecka för barn fem till tretton år gamla. I första hand för dem i Oskarström men med tiden har även barn utifrån hittat dit. Under två timmar måndag till lördag träffas de och gör roliga saker tillsammans. Lekar för att lära känna varandra, ”jorden runt, kreativitet och olika teman.

Och på lördag är det avslutningsdag då föräldrarna får se den dans barnen övat in och gå tipspromenad.

Långtråkigt sommarlov sådde fröet

Första året var omkring tio barn med, utöver Arbana och Isabella själva.

– I år var det trettio barn och en extra tjej för att vi var så många.

Förutom att de båda hade tråkigt den där sommaren för fem år sedan så är tanken bakom Sommarkul att alla ska ha möjlighet att ha roligt under lovet och kunna svara på den stående frågan när skolan börjar: Vad har du gjort i sommar?

Första året tog de en tia betalt, för att kunna fixa fika och så. Men det räckte inte långt så de fick skjuta till egna pengar. Andra året ökade de till en tjuga, men snart kom de på att det borde vara gratis så istället började de ragga sponsorer för att utöver fika kunna vara inohomhus om vädret är dåligt.

– I början var det svårt i och med att vi var privatpersoner och 13 år så vi gick med i Oskarströms samhällsförening för att lättare kunna få sponsorer.

Vill fortsätta växa och inspirera

Arbana Kadriu menar att de lärt sig väldigt mycket under resan hittills. Att ta ansvar för andra, genomdriva projekt och söka kontakt med företag och föreningar till exempel.

Sommarkul har vuxit under åren har de börjat föreläsa om sina erfarenheter och de vill fortsätta utveckla konceptet.

– Vi vill komma ut till andra ställen, vi vill inspirera andra.

Och på Ullbaggegalan i november kan deras Sommarkul belönas med ännu ett pris.

Ullbaggepriset

  • Lyfter fram projekt och företag som har fått finansiering från landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet eller programmet för regional och socialfonden inom lokalt ledd utveckling.
  • Nomineras av länsstyrelser, Sametinget, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket och leadergrupperna.
  • En jury utser tillsammans med Landsbygdsnätverkets styrgrupp vinnarna i fem olika kategorier.
  • Delas ut på en gala i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.