Kungsbacka kommun har hittills i år lyckats få fram bostäder till 133 nyanlända. Foto: SVT

Sovsalar kan bli permanent boende för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

För att inte bryta mot lagen är nu flera halländska kommuner desperata i jakten på bostäder för nyanlända. I Kungsbacka fasar integrationschefen för att kommunens sista utväg blir att hyra ut sovsalar. Lösningar som kan vara av sämre kvalitet än flyktingboenden.

Det handlar om permanenta boendelösningar för nyanlända som fått uppehållstillstånd och inte längre bor kvar i asylboende. Enligt den nya bosättningslagen som infördes vid årsskiftet måste kommunerna se till att alla nyanlända, utifrån det antal som kommunen fått i uppgift att ta emot, blir tilldelade en bostad att hyra.

Tre halländska kommuner finns med bland de 50 kommuner som tar emot flest nyanlända i Sverige under 2016. Det gäller Halmstad, Varberg och Kungsbacka och när 2016 nu går mot sitt slut är det tydligt att situationen är akut. Det framgår av en enkät som SVT Nyheter skickat ut till kommunerna.

Svår ekvation för växande kommun

Kungsbacka kommun, som enligt lagen i år ska ta emot 318 nyanlända som fått uppehållstillstånd, har hittills i år lyckats ge samtliga 133 nyanlända som kommit till kommunen tak över huvudet. Det är i linje med deras målsättning att erbjuda alla nyanlända ett boende direkt när de kommer. Men det är ansträngt. Inte minst med tanke på att Kungsbacka är en kommun som växer så det knakar.

– Det är naturligtvis en ekvation som är svår att få att gå ihop. Men Kungsbacka måste precis som alla andra kommuner i Sverige ta sitt ansvar och bidra med det vi kan. Men just nu är situationen väldigt problematisk med att hitta boenden. Vi gör allt vi kan, säger Karin Martinsson, integrationschef i Kungsbacka.

Riskerar att stanna i sovsal

De flesta av de 133 som Kungsbacka tagit emot under 2016 bor i så kallade genomgångsboenden. Ett genomgångsboende kan till exempel vara en omgjord skola. Inte sällan bor fyra personer i samma rum och delar toalett, dusch och kök.

– Det är ett väldigt enkelt boende och folk riskerar att bli permanenta där. Det är inte optimalt. Ganska många av de som är här ensamma riskerar att få stanna där under en lång period, säger Karin Martinsson.

Hon berättar att intresset för att hyra ut rum eller annan bostad till nyanlända varit stort men att det i väldigt få fall blivit verklighet. Ofta faller det på att de nyanlända inte kan betala så mycket i hyra.

Ersättningar räcker inte långt

Som ett exempel beräknas marknadsvärdet på ett rum i centrala Kungsbacka vara 4.000 kronor i månaden. Men etableringsersättningen som en nyanländ får räcker bara till en hyra på 1.800 kronor, och för en egen lägenhet räcker 5.700 i bostadsbidrag inte heller speciellt långt, enligt Karin Martinsson. Och Kungsbacka kommun har beslutat att inte stå för mellanskillnaden.

SVT Nyheter Halland har tidigare berättat att de två stora hyresbolagen i Kungsbacka, Aranäs och kommunala bostadsbolaget Eksta, tillsammans förmedlat 30 lägenheter till nyanlända mellan 2008 och 2014. Under 2015 förmedlade de totalt nio stycken.

Eksta har dock satsat ordentligt under 2016 och av de hyresrätter som blivit lediga under året har man erbjudit 25 procent till nyanlända.

Skaffar boende på egen hand

Det kan fortfarande bli så att 318 nyanlända kan dyka upp i Kungsbacka kommun innan årets slut. Att det ”bara” dykt upp 133 i kommunen tror Karin Martinsson beror på att flera av dem tröttnat och hittat egna boenden.

– Eller så kan det vara så att när de hör vilken typ av boende vi kan erbjuda dem här så väljer de att skaffa ett eget.

Vad kan det vara för boende som de själva lyckas skaffa, men som inte ni kan skaka fram?

– Vi vet ju hur det ser ut i många storstadsregioner. De kan vara väldigt många som bor på trånga ytor. Det kan vara fem till tio personer som delar på en tvårumslägenhet. Jag kan tänka mig att många hellre väljer den lösningen än att dela rum med andra som de inte känner.

Asylboenden med högre standard

Hur gör ni om alla de här trillar in under de sista två månaderna?

– Kommunen är skyldig att lösa den här boendesituationen. Det vi får ta till i sista hand är naturligtvis andra kommunala lokaler och ordna sovsalar. Där hoppas jag verkligen inte att vi hamnar för det är inte bra för integrationen.

– Det här är personer som kommer hit och ska känna sig väl mottagna. Och vi ska göra så gott vi kan för att de ska få en bra start på sitt liv i Kungsbacka.

Om du jämför Kungsbackas genomgångsboenden med ett typiskt asylboende, finns det skillnader i kvalitén där?

– Nu varierar ju asylboendena kraftigt också. Men det är klart att en del av dem som kommer hit har bott i boenden med egna rum eller boenden av högre standard än vad det blir när de kommer hit.

Bosättningslagens effekt i Halland

Halmstad ska ta emot 126 nyanlända under 2016. Hittills har de erbjudit ungefär hälften av dem bostad.

Varberg ska ta emot 201 nyanlända under 2016. Hittills har de erbjudit 139 av dem bostad.

Kungsbacka ska ta emot 318 nyanlända under 2016. Hittills har de erbjudit 133 av dem bostad.

Nästa år ska de tre kommunerna ta emot ännu fler. Under 2017 ska Halmstad ta emot 220 och Kungsbacka 407. För Varberg är det ännu inte fastställt men det blir fler än under 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.