Andreas Johansson som själv haft problem med spelmissbruk tycker att den nya lagen behövs. Foto: Privat/TT-bild

Ny lag ska hjälpa spelmissbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Att förebygga och behandla spelmissbruk blir från årsskiftet en uppgift för kommuner och landsting. Andreas Johansson som själv haft ett spelberoende, tycker att den nya lagen är bra.

– Kompetensen hos vården saknas idag, säger han.

Spelberoendes riksförbund har stödgrupper på åtta platser i Sverige. En av dem ligger i Halmstad, där Andreas Johansson är stödperson. Han har själv haft ett spelberoende som han tog sig ur för sju år sedan. Han tycker att den nya lagen är bra då han sett brister i vården vad gäller spelmissbruk.

– Tidigare har man varit tvungen att ha ett dubbelt beroende, antingen spel och alkohol eller spel och narkotika, man har inte kunnat få hjälp om man endast har problem med spel, säger han.

Haleh Lindqvist, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland, säger att en av orsakerna kan vara att man har fokuserat på spelmissbrukares ekonomi istället för deras hälsa.

– Det här är ju ett nytt område på så sätt att man har fokuserat på det ekonomiska perspektivet och inte på vården, säger hon.

Oklart hur vården ska arbeta

När den nya lagen träder i kraft 1 januari nästa år kommer kommuner och landsting alltså bli tvungna att erbjuda stöd och behandling till personer med spelberoende, vars hälsa är i fara. Och att förebygga. Men det är ännu oklart hur det ska gå till.

– Vi måste ta fram en handlingsplan först, så nu är det för tidigt att säga något om hur vi kommer jobba med det. Men som det ser ut nu så kommer de som idag jobbar med missbruk i breda perspektiv förmodligen vara de som får jobba med den här gruppen, säger Haleh Lindqvist.

Hoppas på bättre vård

Andreas Johansson som har erfarenhet av att ta sig ur ett spelmissbruk tror att kognitiv beteendeterapi kan vara en lösning när man ska erbjuda stöd och behandling till spelmissbrukare.

– De som idag får hjälp, som har alkohol- eller drogberoende, kan ju lättare få det med medicin eftersom deras beroende kommer av att de tillför något till kroppen. Men ett spelberoende sitter ju bara i huvudet och något som funkar bra är KBT, säger Andreas Johansson.

Han fortsätter:

– Jag hoppas att de som behöver hjälp ska kunna få den i och med den nya lagen. Terapeuter kan ju se om KBT funkar, eller så får de komma på någon ny metod som de tycker ska funka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.