Foto: TT

Sportlovet – en högtid för inbrottstjuvarna

Uppdaterad
Publicerad

Lovveckan kan få en bitter eftersmak för de som drabbas av inbrott eller ficktjuvar.

På måndag börjar sportlovet för de flesta av Hallands skolungdomar. För en del innebär lovet någon form av resa, vilket gör veckan till en period då många drabbas av inbrott.

Under förra året anmäldes drygt 1 800 inbrott i Sverige under sportlovsveckorna.

Ta hjälp av grannen

Men enligt Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen går det att göra en del för att minska risken att bli drabbad.

– Det viktigaste är att det inte ser obebott ut under tiden man är borta. Be grannen tömma brevlådan, plocka inte bort disken och ha det inte tipptopp-städat. Låt det vara lite stökigt så det ser ut som att någon är hemma, säger hon.

Ficktjuvar

Men det är inte bara hemmet som drabbas av tjuvar. Vid en semesterresa rör man sig ofta på platser med mycket folk och det är ett gyllene tillfälle för ficktjuven att slå till.

– Ha koll på sakerna. Ha inte plånboken i bakfickan och stäng väskan. Egentligen är det samma tänk som man ska ha när man är hemma. Var lite observant, ficktjuvarna jobbar gärna tillsammans, säger Lina Nilsson.

Säkra hemmet innan du åker

  • Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren
  • Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda på Skatteverkets hemsida
  • Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller
  • Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan

Ha koll på värdesaker på resan

  • Pengar, kontokort, mobiltelefon och ev. pass bör bäras på framsidan av kroppen och gärna i innerfickor
  • Var försiktig med att lämna värdeföremål obevakade på hotellrummet, finns det värdeboxar på hotellrummet använd dem

Märk din skidutrustning

  • Skriv upp det unika tillverkningsnummer som finns på all nyare utrustning. Hyr du skidor är det viktigt att kolla upp om din hemförsäkring täcker en eventuell förlust, eller om du behöver en extra försäkring
  • Märk din skidutrustning med exempelvis DNA-märkning

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.