Filmen Rallybrudar spreds på fildelningsajten Powerbit. Nu kräver SF ersättning. Foto: SF

Spred Rallybrudar – krävs på 10 miljoner

Uppdaterad
Publicerad
En 37-åring från Varberg startade fildelningssajten Powerbit för snart tio år sedan. 2013 dömdes mannen till ett års fängelse för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Nu kommer ersättningskravet.

2006 startades fildelningssajten Powerbit uppbyggd med samma fildelningsteknik som välkända The Pirate Bay. Bakom uppstarten av Powerbit stod en hallänning bosatt utanför Varberg.

Har redan suttit ett år i fängelse

För två år sedan dömdes mannen till ett års fängelse av Hovrätten för Västra Sverige. Det straffet är avtjänat men nu kommer nästa vända i rättssalen. På fredag ska nämligen AB Svensk Filmindustri via sitt ombud från Rättighetsalliansen driva sitt ersättningskrav i Varbergs tingsrätt. Ett krav på totalt 9.970.000 kronor.

– Summan är orimlig. SF använder pengar för att inleda och driva en process mot en person som inte har några tillgångar, det var överraskande, säger 37-åringens advokat Patrik Lindh till SVT Nyheter Halland.

Patrik Lindh frågar sig vad SF tror de har att vinna på detta.

– Allt ska ses som en bakgrund mot att SF, oavsett rättens beslut, aldrig kommer att få ut en krona. De får ett papper som visar hur illa det kan gå. Det finns redan sådana papper, det behövs ingen praxis eller prejudikat, det finns redan en massa sådana avgöranden som rör andra fildelningssajter, säger han.

”SF har lidit stor skada”

Svensk Filmindustris ombud, Henrik Pontén från Rättighetsalliansen, som har stor erfarenhet av liknande mål, viftar bort advokatens påstående.

– Det handlar om organiserad kommersiell brottslighet och det är självklart att han, precis som alla andra kriminella, ska göra rätt för sig. Vi har ingen uppfattning om hans tillgångar men här har du ett företag som lidit stor skada, säger Henrik Pontén till SVT Nyheter Halland.

Men är summan på nästan tio miljoner kronor rimlig?

– Det får domstolen avgöra, men summan visar vilka skador en sådan här person kan orsaka. En film är värd väldigt mycket pengar.

På fildelningssajten Powerbit, som stängdes ned av skaparna själva samma dag som Pirate Bay-domen kom 2009, fanns bland annat filmen Rallybrudar. Och det är just den filmen SF bygger sina krav på.

Försvaret: För högt krav

En sakkunnig, som numera är avliden, räknade fram att kostnaden för att sälja en licens med rätten att göra filmen fri för allmänheten motsvarar sex miljoner kronor. Till detta räknades fram att 37-åringen även ska ersätta utebliven vinst för legal försäljning, att marknadsföringen av film är noga planerad och resurskrävande och att vetskapen om illegala kopior påverkar marknaden, att filmens anseende skadas av sämre bild- och ljudkvalitet samt ideell skada för skaparnas och rättighetshavarnas vision.

– Nu har jag inte sett filmen själv men att en svensk film ens har ett överskott på tio miljoner kronor hör nog till ovanligheterna, säger Patrik Lindh.

– Beräkningen har gått till på samma sätt som vanligt men det exakta värdet skiljer sig ju åt mellan olika fall, säger Henrik Pontén.

37-åringen ska enligt advokaten känt uppgivenhet när han tog emot beskedet om SF:s ersättningskrav.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer