Foto: TT

Sprutbyte startar i Halland

Publicerad

Den 1 mars nästa år planeras sprutbyte att vara igång i Region Halland. Verksamheten, där missbrukare kan få sina sprutor utbytta, ska till att börja med troligtvis bedrivas på de större orterna i länet.

Tidigare i år beslutade regionstyrelsen att sprutbyte skulle införas i Halland. Uppdraget lämnades till Närsjukvården och under torsdagen tog Driftnämnden närsjukvård beslut om att starta verksamheten.

Planeras ske på vårdcentral

Till att börja med kommer sprutbyte finnas på fyra platser i Halland.

– I Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstad kommer det sannolikt att placeras på fyra av våra vårdcentraler, säger Tommy Rydfeldt, ordförande Driftnämnden närsjukvården, i ett pressmeddelande.

– Vi tror att en vårdcentral, som de flesta besöker och som erbjuder olika former av vård, ger en större anonymitet än en särskild lokal. Men vilka lokaler man slutligen använder får givetvis prövas från kommun till kommun, tillägger han.

Gemensamt arbete

Verksamheten ska bedrivas i samverkan med infektionskliniken, missbruksvården och socialförvaltningarna i kommunerna och med stöd av psykiatrin och mödravården.

– Vår verksamhet med sprutbyte ger oss möjlighet att nå en utsatt grupp. Vi kan fånga upp, påverka och på så sätt även bidra till ett förändrat beteende, säger Kjell Ivarsson, förvaltningschef Närsjukvården Halland.

Samråd med kommunerna hålls i december, därefter skickas en ansökan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

De årliga kostnaderna för regionen beräknas till 1,2 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer