Foto: SVT och TT (arkiv)

Stämde träff via dejtingsajt – knivrånades i sin egen bostad

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-åriga tjejen åkte hem till den 28-årige mannens lägenhet i Halmstad efter att de matchat via en dejtingsida. Istället för en trevlig kväll blev mannen fastbunden och rånad av tre okända män med en kniv mot strupen. Nu har domen fallit mot kvinnan och en av männen.

Det var i mitten på oktober förra året som den unga Halmstadskvinnan fick kontakt med 28-åringen på nätet. Han har uppgett i förhör att han letade efter en ny flickvän medan hon sagt att hon jagat potentiella pedofiler.

I sin annons skrev hon att hon var minderårig. Efter en tids konversation med mannen, ställde hon frågan i ett annat forum om någon kunde tänka sig hjälpa henne att prata vett med en förmodad pedofil. Tre för henne okända män nappade på erbjudandet.

Blev bunden med sladdar

Natten till 16 oktober träffades trion och kvinnan utanför 28-åringens bostad. Kvinnan följde med 28-åringen in i trapphuset men vände och sa att hon glömt sitt busskort. 28-åringen gick in och väntade på henne inne i bostaden och plötsligt dök de tre männen upp.

Därefter blev 28-åringen bunden med sladdar och hotades med en kniv mot strupen. Någon eller några av gärningsmännen rotade sedan runt i lägenheten och roffade åt sig både teknikprylar och kontakter innan de sprang från bostaden.

Får fängelse i över ett år

På tisdagen föll domen i Halmstads tingsrätt mot den 18-åriga kvinnan och en av männen som kunnat knytas till brottsplatsen. Kvinnan döms för skyddstillsyn med 200 timmars samhällstjänst för medhjälp till grovt olaga hot.

En av männen, som är född samma år som kvinnan, döms till fängelse i ett år och två månader för rån, ringa stöld, ringa narkotikabrott samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Han ska också betala skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.