Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stampenkrisen: Oviss väntan för tidningsreportrarna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu stormar det inom den krisdrabbade mediekoncernen Stampen. En av tidningarna med osäker framtid är Hallandsposten. – För landsbygdens del är det viktigt att det finns lokal journalistik, säger HP-journalisten Cecilia Welin.

SVT Nyheter Halland följer med en av Hallandsposten reportar under en arbetsdag.

– Vi på väg till ett äldreboende för att träffa vårdhunden Charlie som jobbar med att pigga upp de äldre, säger Cecilia Welin i bilen på väg till en intervju.

Cecilia Welin och hennes kollegor är i full gång med artiklar och reportage till morgondagens upplaga av tidningen.

Men allting är inte riktigt som det ska. Samtidigt som vi träffar hunden Charlie så pågår det förhandlingar i Göteborgs tingsrätt.

Krisen i Stampen är ett faktum – företaget gick nyligen in i rekonstruktion eftersom man inte kan betala sina skulder. Nu är framtiden oviss för HP, en av Hallands största tidningar.

”Kom som en chock”

– Först kom det som en chock, men sedan lyssnade folk på vad ledningen sa; att vi kommer klara detta och att vi har flera verksamheter som går bra i grund och botten och att det endast handlar om att vi har ett skuldberg som vi inte kan lösa, säger Cecilia Welin.

– Vi har bra sammanhållning på kontoret, pratar mycket, skämtar mycket, det är liksom ingen som hänger läpp.

Det är tuffa tider för lokaltidningar i Sverige. Sammanlagt har antalet tidningsreportrar minskat med mer än en fjärdedel de senaste tio åren.

Lokaljournalistiken viktig

Enligt Cecilia Welin är det viktigt att värna om den lokala journalistiken av demokratiska skäl.

– För landsbygdens del är det viktigt att det finns lokal journalistik. Jag tror att det lokala engagemanget och debatten skulle bli lidande om det inte fanns en tidning. Det är ju folkets sätt att komma till tals skulle man kunna säga.

Vad tycker du om rekonstruktionen?

– Med tanke på skuldberget som Stampen haft med sig så går det helt enkelt inte att lösa på något annat sätt längre. Så man får väl se det som positivt att ledningen tog tag i det. Jag vet inte vad alternativet hade varit.

Även Anette Lindberg, vårdhundföraren som journalisten Cecilia Welin intervjuar, tycker att lokaltidningarna är viktiga.

– Ja det är ju jätteroligt och få lite tid i lokalpressen. Det är ju våra vänner, kollegor och de vi känner i Halmstad med omnejd som läser detta, så det är ju jätteroligt att synas. Det är viktigt med lokaljournalistik, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer