Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här reagerar barnmorskan Sussane Persson på att Region Halland låtit blir att redovisa 90 miljoner av det riktade statsbidraget. Foto: Anna Palmgren/SVT

Staten gav bidrag till kvinnosjukvården – Region Halland har inte redovisat 90 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av barnmorskor växer och på golvet anser man att det är där regionen behöver satsa pengar. Samtidigt redovisar inte Region Halland vad närmare 90 miljoner kronor av statsbidragen de fått, särskilt riktade till kvinnors hälsa och förbättrad förlossningsvård, gått till. Pengar som hade behövts användas till bemanning, anser de som jobbar i verksamheten.

Först år 2020 redovisar Region Halland hela bidraget den fått av staten, det är också första året som regionerna blev återbetalningsskyldiga om de inte använt alla pengar.

Hittills har majoriteten av bidragen, enligt vad som går att utläsa av redovisningarna, gått till olika projekt som enligt regionledningen ska stärka vården. Ett av projekten är Trygg start som innebär en längre introduktion för nyanställda barnmorskor och som ska locka fler till yrket.

Har efterfrågat pengarna

Susanne Persson, barnmorska och fackligt förtroendevald i Vårdförbundet, har vänt sig till regionen för att få svar om vad bidragspengarna använts till. Hon påtalade även vad regionen behöver satsa på framåt, men hittills har hon inte fått något svar.

Regionens bild är att pengarna har använts. Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Halland, förklarar de oredovisade miljonerna med att regionerna tidigare inte varit skyldiga att redovisa dem mer noggrant.

Se hur Susanne Persson och Maud Ankardal, verksamhetschef för kvinnokliniken, reagerar på de oredovisade pengarna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Halland

Mer i ämnet