Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Statsminister Magdalena Andersson (S) om regeringsbeslutet. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Statsministern: Fler ska häktas i väntan på rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Magdalena Anderssons (S) besök i Halmstad under lördagen kom med nyheter. Under en pressträff presenterade hon ett nytt regeringsbeslut som ska få fler misstänkta brottslingar att sättas i häkte direkt vid ett gripande.

Regeringsbeslutet handlar om att fler misstänkta ska kunna häktas i väntan på rättegång. I dagsläget häktas en misstänkt i regel om brottet kan ge minst två år fängelse. Statsministern vill istället att häktning i väntan på rättegång ska gälla för brott som ger minst 1,5 år fängelse, exempelvis grov misshandel, rån eller grov utpressning.

– Har man blivit rånad eller misshandlad, då ska man inte behöva möta förövaren på gatan eller på torget dagen efter, säger Magdalena Andersson (S).

Samtidig råder det brist på häktningsplatser, men statsministern menar att en lösning finns med i beräkningen, hör henne berätta i klippet.

Finns det stöd i riksdagen?

– Jag är som alltid beredd att samarbeta med andra partier för att få igenom vår politik, och här tror jag att det kan finnas stöd från andra partier, säger hon.

Moderaterna: ”Svagt”

Moderaterna meddelar dock att de vill se en ännu skarpare lagförändring.

– Vi är inte riktigt nöjda med 1,5 år, det vi istället vill se är 1 år, det är framförallt för brottsrubriceringen grovt kvinnofridsbrott. Att det blir 1,5 år istället för 1 år tycker vi är svagt, säger riksdagsledamoten från Halmstad Lars Püss (M).

Lagförslaget är tänkt att träda i kraft 1 juli 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer