Foto: TT

Stopp för wifi på Öresundstågen

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av krångel och problem med Öresundstågens wifi stänger nu företaget ner tjänsten helt och hållet.

– Vi har nått vägs ände, säger Magnus Andersson, fordonsansvarig för Öresundstågen.

Det var för fem år sedan som tjänsten infördes. Visionen var att alla resenärer på Öresundstågen skulle kunna njuta av gratis wifi under resan. Men projektet lämnade en hel del att önska i själva utförandet.

– Wifi-systemet har egentligen aldrig fungerat som det ska. Det är en i grunden dålig lösning och vi har försökt få det att fungera, men har nu nått vägs ände, säger Magnus Andersson, fordonsansvarig för Öresundstågen. 

Klagomål från resenärer

Nu väljer företaget att avsluta tjänsten helt och hållet – inte minst efter att kunder hört av sig och undrat vad som händer.

LÄS MER: Nya avgångar för Öresundståg

– Vi vet att kunderna blir irriterade när vi lovar något vi ej kan hålla. Det är en del i beslutet, säger Magnus Andersson.

Totalt handlar det om ett 100-tal tåg som inom en månad kommer vara nedkopplade.

Orsaken till problemen med det trådlösa nätverket uppges vara en kombination av åldrad teknik, en tuff järnvägsmiljö och närheten till högspänningsledningar.

Kan bli framtida lösningar

Magnus Andersson säger att det krävs en ny grundinstallation för att få nätverket att fungera, och företaget tittar nu på framtida lösningar. Men än så länge finns ingen tidsplan när detta kan ske. 

– Vi är mitt uppe i utredningsarbetet, säger Magnus Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.