Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klicka på klippet för att se hur det såg ut uppifrån luften när brandflyget flög över södra Halland på söndagen. Foto: Räddningstjänsten Halland

Stor brandrisk i hela Halland – brandflyg cirkulerar

Uppdaterad
Publicerad
Det är stor risk för bränder i hela Halland just nu, och räddningstjänsten har skickat upp brandflyg för att lätt kunna upptäcka och släcka bränder.
– Det är väldigt torrt nu. Det har inte kommit mycket regn den senaste tiden vilket gör marken väldigt lättantändlig och spridningsrisken stor, säger Andreas Karlsson, inre befäl, räddningstjänsten Halland.

I Kungsbacka, Varberg och Falkenberg har räddningstjänsten utfärdat en klass 5-varning på en femgradig skala, vilket betyder att det är mycket olämpligt att elda just nu. Även i de södra delarna av länet är det mycket torrt och i Halmstad, Hylte och Laholm har räddningstjänsten utfärdat en klass 4-varning.

– Vi har skickat upp två brandflyg i dag. Ett som flyger över norra Halland och ett som flyger över södra. De kommer nog vara uppe i några dagar för SMHI säger att det inte kommer komma något regn förrän i slutet av veckan, säger Andreas Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten i Halland.

Uppmanar till försiktighet

Det råder inget eldningsförbud trots att räddningstjänsten bedömer att det är mycket olämpligt att elda just nu.

– Även om det inte är några regler som har ändrats är det ändå försiktighet som gäller, säger Andreas Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten i Halland.

Klicka på klippet för att se hur det såg ut uppifrån luften när brandflyget flög över södra Halland på söndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer