Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när bilderna från repetitionerna inför föreställningen på i Halmstad och hör Maria Lundqvist berätta om konserten En Kvinnas Melodi. Foto: SVT

Stor ojämlikhet på svenska musikscenen – konsert hyllar kvinnors verk

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en stor ojämlikhet i hur stor plats kvinnor och män tar på den svenska musikscenen. Det vill arrangörerna av konserten En Kvinnas Melodi gärna göra något åt. Konserten är en hyllning till kvinnliga kompositörer från 50-talet och framåt.

Enligt statistik ifrån organisationen KVAST: Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare, stod kvinnliga tonsättare bara för runt fem procent av den klassiska konstmusiken som framfördes på svenska scener mellan 2014 och 2019.

Står sällan för komponering och produktion

Samtidigt var det bara någonstans mellan 0-25 procent av de som sökte tonsättarutbildningar som var kvinnor, enligt en rundringning som organisationen gjorde 2020. Att kvinnor sällan står för komponering och produktion av musik är en trend som syns även inom övriga musikgenrer. 

– Kvinnor måste både ges och ta mer plats inom kulturvärlden i stort, säger regissör Maria Lundqvist.

Nytolkning av kvinnliga tonsättare

En Kvinnas Melodi hade premiär på Najaden i Halmstad den 23 september, och under veckan hålls konserter i Ängelholm och Falkenberg. På scen står de halländska sångarna Emmi Christensson och Kristoffer Hellström, backade av åtta musiker under ledning av kapellmästarinna Sanna Hodell.

Konserten, har nytolkningar av bland annat Marie Fredriksson, Eva Dahlgren, Melissa Horn och flera andra kvinnliga tonsättare.

I klippet hör du när ensemblen framför sin tolkning av Sparvöga av Marie Fredriksson under en repetition på Najaden i Halmstad. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.