Hundratals ålar hittades döda i en bassäng på Ringhals. Foto: Helena Schön/SVT

Stora åldöden på Ringhals – det var orsaken

Uppdaterad
Publicerad

I början av september hittades hundratals fiskar – majoriteten ål – döda i en bassäng på kärnkraftverket Ringhals. Efter en internutredning presenteras nu en trolig orsak – stress och värme.

Personal upptäckte de döda fiskarna och ålarna när kylvattenkanalen skulle rensas från musslor en varm dag i slutet av sommaren.

– De vistas normalt i våra kylvattenkanaler och när man gjorde omläggningar blev de störda. Det kom vatten i rörelse som gjorde att de simmade ut i en bassäng, säger Anna Collin, presschef på Ringhals.

Har hittat en trolig orsak

Hon understryker att det inte är tydligt vad händelsen berodde på men att de efter utredningen har hittat en trolig orsak.

– Det var väldigt varmt och solig ute och det gjorde att temperaturen i bassängen var runt 35 grader. Det i kombination med solljuset gjorde att fiskarna fick ett sådant stort stresspåslag att de inte klarade sig, säger Anna Collin.

Varför är det så svårt att helt klargöra orsaken?

Dels för att det aldrig har hänt tidigare. Men även för att det hade gått några dagar, förruttnelseprocessen hade börjat, och det var svårt att undersöka fiskarna.

Vill förhindra att det händer igen

Eftersom det var en hög andel ål bland de döda fiskarna ser Ringhals extra allvarligt på incidenten.

– De är ju rödlistade så vi vill förhindra att det här händer igen. Vi vill kunna leda ut fisken innan vi gör driftomläggningar. Men exakt hur det ska gå till får vi återkomma om, säger Anna Collin.

Hallands Nyheter var först med att rapportera om nyheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer