Bilden, som är en illustration, visar hur det stora hålet – dolt bakom ett tjockt lager av cirklande gas och stoft – suger in och slukar allt i dess väg. Foto: NASA

Stora upptäckter om svarta hål

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen har två viktiga upptäckter gjorts i forskningen om svarta hål där forskare från Onsala rymdobservatorium varit med. Därmed kan ett av rymdens stora mysterier vara närmare en lösning.

Det handlar dels om att astronomer och forskare vid rymdobservatoriet har använt teleskopet Alma och då gjort en oväntad upptäckt.

– Vi har upptäckt en kall jetstråle ser det ut som, från ett svart hål som vi tror växer väldigt kraftigt just nu, säger Susanne Aalto, professor i radioastronomi vid Chalmers i Göteborg.

Susanne Aalto berättar att ett av de stora mysterierna med svarta hål är att förstå hur de växer, när under en galax levnad de växer och hur det går till.

– Vi tror att jetstrålen ger oss information om vad det svarta hålet äter när det växer.

70 miljoner ljusår bort

Den aktuella galaxen med det svarta hålet ligger 70 miljoner ljusår från jorden. Den kan enligt forskarna ge nya ledtrådar i gåtan om hur supermassiva svarta hål växer sig stora.

Men vad är ett svart hål, mycket förenklat?

– Ett svart hål är en punkt i rymden med oändlig gravitationskraft. Så stark kraft att ljuset inte kan lämna det och det är därför de kallas för svarta hål. Som det ser ut nu så driver de utvecklingen framåt hos galaxerna, säger Susanne Aalto. 

När planetsystem bildas

Via sina teleskop förser Onsala rymdobservatorium forskare över hela världen med data om rymden. Teleskopet Alma har fångat radiovågor som inte bara ger forskare ny kunskap om svarta hål. Med Alma och framtida teleskop hoppas forskarna få svar på ännu större frågor.

– Alma lär oss också att kika bakom dimslöjorna och se hur det går till när stjärnor föds, planetsystem bildas, svarta hål växer till sig och när galaxer föds. En del av lösningen på varifrån allting kommer tror jag att Alma-teleskopet kommer att kunna leverera.

Förstå vilka vi är

Genom ett världsomspännande teleskopnätverk har rymdobservatoriets forskare har också varit delaktiga i upptäckten av resterna av en stjärna som slukats av ett svart hål.

Vad betyder upptäckterna för oss människor som lever här på jorden?

– Det har ingen direkt betydelse. Vi kan fortsätta leva våra liv fast det finns svarta hål därute. Men jag tror att vi alla vill förstå vilka vi är och varifrån vi kommer och för att kunna förstå det måste vi också förstå hur universum utvecklas, säger Susanne Aalto.

FAKTA: Svarta hål

  • Ett svart hål är en hypotetisk himlakropp med ett mycket starkt gravitationsfält. Hålet är ”svart” därför att ljuset inte kan lämnat det och ”hål” eftersom föremål som kommer nära faller ned i det. Roterande hål är en typ av svarta hål.  
  • Det finns inga definitiva bevis för att svarta hål existerar. Det finns dock möjligheter att observera hålen via effekter som uppstår i närheten, till exempel olika slags strålning. Några få objekt som kan vara svarta hål har upptäckts.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.